STRUJA BI PODIGLA SVE CENE: Ako energetskim kompanijama odobre veće prihode, moguća skuplja električna energija

I. D. STOJADINOVIĆ

12. 10. 2022. u 08:10

DRŽAVNE energetske kompanije podnele su zahtev Regulatornoj agenciji za energetiku da im se odobre prihodi značajno veći nego ove godine.

СТРУЈА БИ ПОДИГЛА СВЕ ЦЕНЕ: Ако енергетским компанијама одобре веће приходе, могућа скупља електрична енергија

Foto epcg-me

Ukoliko bi REGAGEN prihvatila zahteve, već od 1. januara mogle bi da se uvećaju cene mrežnih usluga, a time i računi za struju. Iako su iz Elektroprivrede više puta napominjali da cene neće menjati dok kod to dozvoljavaju uslovi na tržištu, za ekonomskog analitičara Veska Pejaka nema dileme da građane očekuju poskupljenja struje, a nakon toga i svih ostalih proizvoda i usluga.

REGAGEN je dobila zahtev Crnogorskog elektrodistributivnog sistema i Crnogorskog elektroprenosnog sistema za cene korišćenja prenosnog i distributivnog sistema za naredne tri godine, pa traže da im se odobri prihod za 30, odnosno dva miliona evra veći nego što je bio u ovoj godini, saopšteno je iz te agencije. Ipak, odluka još nije doneta.

- Provera utemeljenosti zahteva je u toku - kazali su iz Agencije i dodaju da će analiza zahteva biti dostupna javnosti pre donošenja konačne odluke.

Vesko Pejak, Foto Fejsbuk

Da struja neće poskupeti više puta su poručivali iz EPCG. Ipak, takvu garanciju dali su samo za period do kraja tekuće godine. Kako je objasnio predsednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, odluka o povećanju cena zavisiće od više faktora.

- Pozitivan rezultat poslovanja zavisi od puno faktora, hidrologije, pogonskih mogućnosti naših objekata, niko ne može da garantuje da neće doći do nekih promena. A tu su naravno i cene na berzama na koje ne možemo da utičemo - kazao je Đukanović.

Ipak, ekonomski analitičar Vesko Pejak očekuje da će cene struje "skočiti", iako, kako kaže, ne postoji osnov za poskupljenje.

- EPCG nema osnova da poskupi struju jer je oprema koju koristi odavno otplaćena. Cena novih postrojenja ne utiče na konačnu cenu, jer koristimo kapacitete još iz Titovog vremena. Zato je poskupljenje električne energije vezano samo za prijem novih zaposlenih, kojih je i za vreme DPS bilo previše. Već više od dve decenije nijedan pošten oglas u EPCG nije objavljen. Nova vlast je nastavila tu praksu, pa su za potrebe izbora preko noći zaposlili preko 2.000 ljudi, pa sada u energetskim preduzećima radi preko 5.000 ljudi, po raznim osnovama. To je previše ako uzmemo u obzir da Crna Gora ima jednu hidroelektranu i jednu termoelektranu sa kojima radi - navodi Pejak.

Ističe i da se rast cena neće zaustaviti na 20 odsto koliko se očekuje, te da će se do kraja naredne godine duplirati. Samim tim, poručuje, građani mogu da očekuju rast cena drugih proizvoda i usluga.

- Struja je jedan od osnovnih energenata. Sve hladnjače rade na struju. Svaka kancelarija troši struju i svima će da se povećaju troškovi za najmanje 20 odsto u januaru, a verovatno duplo do kraja 2023, a nove troškove poslovanja naplatiće krajnjim korisnicima - građanima. To znači da će da skaču cene hrane i svih drugih usluga.

Crnogorski radnik i ovako ima problema da finansira tekuću potrošnju, što će biti još veći problem u budućnosti - poručuje

 analitičar.

POVLAŠĆENI PROIZVOĐAČI?

KAKO bi ostvarili veći profit na tržištu, pojedini proizvođači struje razmišljaju o raskidu ugovora sa državom. Naime, kako cene električne energije na berzma rastu već mesecima, vlasnicima je isplativije da odustanu od subvencija, a struju umesto državi po već ugovorenim cenama, prodaju na slobodnom tržištu. Kako je objasnio Darko Krivokapić iz Direkcije za trgovinu energijom u EPCG, to bi značilo i veći uvoz i veći poslovni minus.

- Ako dođemo u situaciju da ne možemo sami sebe da finansiramo kroz trenutni sistem, naravno da će morati da se urade neke stvari, a jedna od njih je i povećanje računa za energiju - kazao je Krivokapić.

Foto IDS

OPCIJA JE MANjI PDV

UKOLIKO EPCG podigne cene struje, porez na dodatu vrednost na električnu energiju za domaćinstva treba smanjiti na 14 odsto, poručio je bivši ministar finansija i predsednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić:

- Sad moramo da pomognemo građanima.

Ukoliko dođe do povećanja cena struje, pod hitno se mora smanjiti PDV na električnu energiju za domaćinstva na 14 odsto, sve do stabilizacije cena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)