PRVO ŠEF SKUPŠTINE, PA VLADA: Šta je dogovoreno na sastanku lidera stare većine u "belom salonu" (FOTO)

V. KADIĆ

07. 09. 2022. u 08:10

PARTIJE pobednice parlamentarnih izbora od 30. avgusta 2020. godine, koje su posle pada Vlade Dritana Abazovića, formirale staru većinu, narednih dana predložiće kandidate za najodgovornije funkcije u Parlamentu i novoj Vladi Crne Gore. Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, na čiji poziv je održan ovaj sastanak, kazao je da su lideri i drugi predstavnici stranaka imali uspešan sastanak i da su u duhu prošlog susreta ponovo imali konstruktivne diskusije.

ПРВО ШЕФ СКУПШТИНЕ, ПА ВЛАДА: Шта је договорено на састанку лидера старе већине у белом салону (ФОТО)

Foto: V. K.

- Prvo ćemo birati predsednika parlamenta i novo rukovodstvo skupštine, a potom će na dnevnom redu doći nova vlada. Dobar deo vremena posvetili smo programu vlade i izazovima sa kojima će biti suočena nova vlast - pitanje plata i penzija, snabdevenosti hranom građana, svih poslova koje bi trebalo da radi jedna odgovorna vlast kakvu želimo da konstituišemo - rekao je Mandić, poručujući da će birati najbolje i najsposobnije, a da će stranke narednih dana na svojim organima izanalizirati i predložiti ljude, i kako da se napravi konačan dogovor oko sastava buduće Vlade.

Foto: V. K.

Sastanku partije stare parlamentarne većine prisustvovali su predstavnici svih partija koje su činile pobedničke koalicije - "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo". Od lidera jedino su izostali, kao i prošli put, Dritan Abazović (URA) i Aleksa Bečić (Demokrate). Rok za postizanja kompromisa je 19. septembar kada predsednik Crne Gore Milo Đukanović treba da predloži mandatara. "Novosti" nezvanično saznaju da u slučaju da svaka od političkih grupacija bude insistirala na svom kandidatu za premijera da se ponudi kompromisno rešenje - politička ličnost koja bi bila prihvatljiva za sve, a to je navodno lider DEMOS-a Miodrag Lekić, bivši jugoslovenski diplomata.

Foto: V. K.

U DF kao najvećem konstituentu većine smatraju da njima treba da pripadne premijerska pozicija u liku Andrije Mandića. Međutim, neizvesno je da li će za to biti Demokrate jer smatraju da bi posle dve Vlade oni trebalo da preuzmu to mesto. Spekuliše se da bi se Demokrate mogle zadovoljiti ministarskim mestima u novoj Vladi, ali uz uslov da Aleksa Bečić bude izabran za šefa parlamenta koga je sa te funkcije smenila bivša parlamentarna većina koju je podržavala DPS. Premijer Dritan Abazović je za svaki dogovor većine, dok će Socijalistička narodna partija pokušati da "odbrani" poziciju Danijele Đurović, kao predsednice Skupštine, ali su im za to, male šanse.

RASPODELA

POSLANIK Demokrata Momo Koprivica kazao je da su Demokrate tražile da se utvrdi metodologija u pregovorima i šta je predmet raspodele, a da se tek nakon toga pređe na imena i kadrovsku priču.

SEDNICA 20. SEPTEMBRA

VANREDNA sednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će na dnevnom redu biti predlog za izbor četiri člana Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika, zakazana je za 20. septembar. Predsednica Parlamenta Danijela Đurović sednicu je zakazala na zahtev 39 poslanika, sa početkom u 16 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)