MITROPOLIT JOANIKIJE ZABLAGODARIO PATRIJARHU PORFIRIJU: Doneli ste očinsku ljubav narodu u Crnoj Gori

V. K./V. V.

28. 08. 2022. u 11:26

U LITURGIJSKOJ besedi mitropolit crnogorsko primorski Joanikije povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice i slave hrama na Savini zablagodario patrijarhu srpskom Porfiriju na dolasku u Crnu Goru i Herceg Novi.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ ЗАБЛАГОДАРИО ПАТРИЈАРХУ ПОРФИРИЈУ: Донели сте очинску љубав народу у Црној Гори

Foto: V. K./V. V.

- Doneli ste očinsku ljubav narodu u Biki, Crnoj Gori. Veliki praznik i veliki dan, slavimo i 640 godina od osnivanja Herceg Novog. Ovaj grad je bogat ponajviše duhovnosti, svetinjama, istorijom, on je grad Njegoša, Andrića, Sime Matavulja i mnogih drugih koji su izabrali da u njega dolaze i u njemu se nastane - kazao je mitropolit nakon čega je Njegova Svetost darovao Mitropolitu ikonu Svetog Stefana, arhiđakona, zaštitnika Novljana.

Patrijarh srpski Porfirije sa puno radosti došao je u ovo mesto donoseći blagost Svetoga Save.

- Molim se Bogu na mestu koje je posvećeno Savi i gradu Svetog Stefanar arhiđakona i prvomučenika i velikomučeniku. Pravoslavna vera baš zbog lika i profila ovog grada jeste uobličila sve ono što ovde postoji - pravoslavnu vera naših otaca - kazao je patrijarh i podsetio da svaka vera formira određen način života, kao i naša vera a to je pravoslavni hrišćanski način života.

- Krst i vaskrsenje je prostor vere. Ljubav je u temelju te vere. Ljubav hrišćanska je nadlogična. Presveta Bogorodica šiira od nebesa, preko njega naš Spasitelj došao na svet. Sva je u ljubavi i razumevanju. Bliža nam je nego što smo mi sami sebi bliski - ocenio je patrijarh, nakon čega mu je ispred Mitropolije crnogorsko-primorske i ovog hrama uručena ikona Majke Božije.

Usledio je pričest u kojem je veliki broj vernika primio svetu tajnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!