OPTUŽILI CRKVU DA JE KUPOVALA "KALAŠNJIKOVE": Pod velom navodnih transkripata razgovora "škaljaraca" izveden napad na SPC u Crnoj Gori

V. KADIĆ

25. 08. 2022. u 07:00

POLITIČKI krugovi bliski bivšem režimu Mila Đukanovića, koji preko svojih medija mesecima vode kampanju protiv Srpske pravoslavne crkve, optužili su je i za nabavku oružja preko "škaljarskog klana" i da je pre dve godine pripremala građanski rat.

ОПТУЖИЛИ ЦРКВУ ДА ЈЕ КУПОВАЛА КАЛАШЊИКОВЕ: Под велом наводних транскрипата разговора шкаљараца изведен напад на СПЦ у Црној Гори

Saborni hram u Nikšiću, Foto V. K.

Ovu priču prvi je lansirao fantomski "M portal", navodno otkrivajući prepisku pripadnika i saradnika "škaljaraca" vođenu preko aplikacije "Skaj", ističući da su akteri "sveštena lica, pripadnici kriminalnog klana i njima bliske osobe". Ovaj portal i ne pokušava da prikrije da je na istoj političkoj platformi kao partija Mila Đukanovića (DPS), Ranka Krivokapića (SDP) i Damira Šehovića (SD), što jasno sugeriše odakle "izviru informacije" ovog portala.

Povod za novi napad na SPC je navodni sadržaj "Skaj" komunikacije između dvojice visokorangiranih "škaljaraca" Rista Miljanovića i Nikole Dedovića, čija autentičnost nije potvrđena. U prepisci i razmeni glasovnih poruka dva meseca pre parlametranih izbora održanih 30. avgusta 2020, Miljanović saopštava da mu je "Crkva tražila 100 automatskih pušaka kalašnjikov". Kao navodnog naručioca on pominje Mitra Kneževića, brata tadašnjeg starešine Sabornog hrama u Nikšiću Ostoje Kneževića. Sagovornik Dedoviću opisuje i zamišljeni scenario izazivanja sukoba - planirano paljenje policijskih automobila, napade na lokale...

Povodom skandaloznih napisa oglasilo se i tužilaštvo saopštavajući da ono preduzima "mere i radnje provere medijskih navoda", kao i da je povodom objavljenih transkripata formiran predmet.

Poznavaoci političkih prilika u Crnoj Gori neutemeljene optužbe na račun SPC vide samo kao pokušaj poljuljanih struktura da zadrže pozicije koje su imale u vreme Đukanovićeve strahovlade.

- Kako se steže obruč oko lopovluka, kriminalaca i zločina bivšeg režima i njegovog šefa Mila Đukanovića, optužbe koje šire su sve monstruoznije - kaže za "Novosti" poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić.

- Režim Mila Đukanovića, bivše državno rukovodstvo i vrh DPS su u sprezi sa mafijom.

Oni su u toj mreži i oni su pripremali nemire, sukobe i krvoproliće. A za to sad optužuju Crkvu. To je jeftin trik koji više nikome ne mogu da prodaju. Sve to naveo je i premijer Abazović u Skupštini.

Aleksić naglašava da instrumenti ostataka Milovog režima dobijaju ogroman novac od mafije koji ulažu u propagandu da bi se sačuvali od zatvora.

- Obruč se steže. Zbog najavljenih hapšenja izveden je udar na Abazovića i Vladu - kaže naš sagovornik.

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava otišao je i korak dalje - zatražena je provera "da li se i u kojim verskim objektima u Crnoj Gori skladišti oružje i pokrene procedura za njegovo oduzimanje".

Crkvi podmeću plan o neredima, Foto AP

Iz DPS pozivaju tužilaštvo da ispita navode o crkvenoj nabavci kalašnjikova. Portparol Miloš Nikolić ističe da je sumnja da se "u predvečerje izbora 2020. u crkvenim i kriminalnim krugovima razgovaralo o nabavci oružja i oružanom otporu, zabrinula je čitavu javnost, ali ne i nadležne".

Lider Socijalističke narodne partije i potpredsednik Vlade Vladimir Joković kazao je da su transkripti koje je objavio M portal "potpune izmišljotine".

- Ništa to nije tačno. Znam kako funkcioniše naša crkva. Ovo pisanje potiče od onih koji žele da diskredituju najaču instituciju u Crnoj Gori - poručio je Joković.

PORTAL KAO POLIGON ZA NAPADE

BRUTALNE optužbe na račun SPC lansirane su preko "M portala", koji je premijer Dritan Abazović doveo u vezu s političko-kriminalnom hobotnicom. Njegov osnivač, kako je rekao, jeste podgorička građevinska firma "Bemaks". Ovu kompaniju Abazović je doveo u direktnu vezu s velikom zaplenom cigareta u Luci Bar, juna ove godine, posle koje je kriminalno-politička sprega krenula u obračun s Vladom. Kao političke izvođače destabilizacije Crne Gore on je naveo funkcionera DPS Predraga Boškovića i ministra odbrane Raška Konjevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu