SINA NIJE VIDELA 120 DANA: Medenica iz pritvora piše žalbe nadležnima

S. ĐOKIĆ

18. 08. 2022. u 07:44

BIVŠA predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica se već skoro 120 dana nalazi u Istražnom pritvoru i do sada nije imala nikakav kontakt sa svojim sinom Milošem, koji se u drugom delu iste zgrade nalazi od 25. maja, kada je na aerodromu u Podgorici uhapšen po povratku iz Beograda.

СИНА НИЈЕ ВИДЕЛА 120 ДАНА: Меденица из притвора пише жалбе надлежнима

Foto Arhiva

Jedan od njenih advokata Zdravko Begović objašnjava da Uprava zatvora strogo vodi računa o tome da ne dođe do bilo kakvog kontakta između majke i sina, tim pre što su oboje osumnjičeni u istom slučaju.

Miloš Medenica se sumnjiči da je organizovao kriminalnu grupu i da je počinio niz krivičnih dela, dok se njegova majka Vesna sumnjiči da je kao član kriminalne grupe, za vreme dok je bila predsednica Vrhovnog suda, zloupotrebila službeni položaj i podstrekavala sudije na protivzakoniti uticaj.

- Pravila zatvora su vrlo stroga i nije napravljen izuzetak ni u ovom slučaju. Ona se nalazi u ženskom delu istražnog pritvora, a njen sin u drugom i oni nikako ne mogu da dođu u kontakt, čak ni kada ih posećuju advokati - pojašnjava Begović.

Foto: Printskrin/ Sky - Vijesti

Na pitanje kako Vesna Medenica podnosi pritvor, Begović kaže da je "ona vrlo specifična u tom delu i ima dovoljno hrabrosti i volje".

- Čak ni meni, kada odlazim tamo, nije svejedno, a mogu da mislim kako je tek njoj tamo 120 dana - dodaje Begović.

Podgorički advokat je nedavno sa svojim kolegom iz Beograda Zdenkom Tomanovićem napisao i dostavio žalbu Ustavnom sudu, i to na rešenje kojim se njihovoj klijentkinji produžava pritvor za još tri meseca. Smatraju da su sudije tog suda Medenici povredili prava, jer su joj pritvor produžile i zbog opasnosti od bekstva, što u ranijim rešenjima nije bilo navedeno kao razlog pritvaranja.

- Viši sud, ni sam tužilac, nisu potencirali taj pritvorski osnov, što je malo čudno i neuobičajeno, jer ako je on zaista postojao u vreme kada je naša branjenica uhapšena, on je trebalo i tada da bude apostrofiran kao jedan od pritvorskih osnova. Predložili smo da Ustavni sud obustavi rešenje, odnosno da ukine pritvor, da utvrdi da je povređeno pravo na štetu Vesne Medenice i da, naravno, predmet vrati prvostepenom Vrhovnom sudu na ponovni postupak i odlučivanje - kazao je Begović.

Odluku Ustavnog suda Begović očekuje do kraja avgusta, a već narednog i odluku o optužnici.

Foto: Printskrin/ Skaj

VEĆ DVAPUT ODBIJENI

Advokati nekadašnje šefice Vrhovnog suda do sada su već dva puta pisali žalbe Ustavnom sudu, i to na rešenje o određivanju pritvora, kao i na rešenje o produženju pritvora. Obe su odbijene. Begović pojašnjava zbog čega sada Ustavni sud treba da odluči u korist njihove klijentkinje:

- Rešenje vrvi od, da kažem, uopštenih konstatacija, paušalnih, proizvoljnih i već hiljadu puta viđenih ocena, iako nije postojao gotovo nijedan argumentovani, pravni razlog koji bi eventualno naveo sud da produži pritvor, zbog čega smatram da su takve odluke suprotne pojedinim odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!