OSTAJEMO OVDE, MAKAR SPREMILI STOTINU "OLUJA": Milan Knežević, predsednik DNP i lider Demokratskog fronta

D. MILINKOVIĆ

15. 08. 2022. u 12:36

KAO aktivni učesnik ratnih dešavanja 90-ih, Milo Đukanović bi iz elementarne pristojnosti trebalo da ćuti, ako već nije spreman da iskaže pijetet i žaljenje nad stradanjem srpskog i crnogorskog naroda na prostoru bivše SFRJ.

ОСТАЈЕМО ОВДЕ, МАКАР СПРЕМИЛИ СТОТИНУ ОЛУЈА: Милан Кнежевић,  председник ДНП и лидер Демократског фронта

Foto N. Paraušić

Za nekog ko je započeo svoju državničku karijeru bombardovanjem Dubrovnika i pozivom na odbranu svete srpske zemlje Kosova i Metohije, na Savetu odbrane glasao da se SRJ brani svim raspoloživim sredstvima od NATO agresije, da bi nakon što su pale prve bombe na Crnu Goru i Srbiju pobegao NATO avionom u Brisel odnevši agresoru vojne tajne i planove, Milo Đukanović ima sve elemente da i formalno bude osuđen za veleizdaju.

Njegove pretnje nekom novom "Olujom" srpskom narodu u Crnoj Gori ne mogu nas zaplašiti.

Ovo, u intervjuu za "Novosti", poručuje Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta povodom poslednjih istupa crnogorskog predsednika.

Foto EPA

Šta, po vama, stoji iza ovih zloslutnih prizivanja "Oluje" i u Crnoj Gori ako se, kako kaže Đukanović, "Srbi ne opamete"?

- To predstavlja očajnički pokušaj skretanja pažnje od skaj-prepiski, u kojima se jasno vidi da je ova država zahvaljujući njemu i njegovim najbližim saradnicima postala vlasništvo kriminalnih klanova u kojoj su pravila mafije jedini ustav koji Đukanović poštuje. Uostalom, upravo je Đukanovićev brat prvi napustio Crnu Goru posle 30. avgusta jer je zaključio da se ova zemlja najviše voli iz Švajcarske, sa romantičnim pogledom na Ženevsko jezero, koje bi trebalo da mu zameni žabljačko Crno jezero. Tako da bi Đukanoviću bilo bolje da za svaki slučaj ima spakovane kofere i upamćene brojeve žiro računa po ofšor destinacijama, jer mi nemamo nameru da bežimo iz Crne Gore, makar nam pripremili stotine "Oluja".

Vidite li ovakve izjave kao deo sinhronizovane kampanje koja se u regionu, ali i iz zapadnih centara moći vodi protiv Srbije?

- Kampanja koju delovi zvanične Crne Gore vode protiv Srbije ima širi geopolitički kontekst i u svrhu je jačanja pritiska da Aleksandar Vučić prizna nezavisnost Kosova, odrekne se Republike Srpske i uvede sankcije Rusiji. Kako se bliži zima, ovi pritisci su sve brutalniji i neprimereniji, a što je najvažnije, zasnovani su na brutalnom gaženju međunarodnog prava.

Iako se Srbija jasno deklarisala da podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, od nje se traži da se odrekne sopstvenog suvereniteta i teritorije...

- Da, iako u ovom trenutku sve države Kvinte imaju zvanične i nezvanične kontakte sa Kremljom, od Srbije se traži da prekine svaki vid odnosa sa Rusijom i da uskladi politiku sa EU, iako isti Brisel svakodnevno šalje poruke da u narednih deset godina zemlje Zapadnog Balkana ne vidi u ujedinjenoj Evropi. Do tog datuma, po mišljenju mnogih, mi bi trebalo da prestanemo da živimo ili makar da budemo na aparatima koje će uključivati i isključivati u ambasadama, određujući koliko nam je kiseonika potrebno, da kojim slučajem, ne daj bože, ne udahnemo vazduh punim plućima.

Vlada Crne Gore, koju je tri decenije činio Đukanovićev DPS, srušena je zbog odnosa sa SPC i nepotpisivanja Temeljnog ugovora, a vlada Abazovića mogla bi da padne upravo zbog ovog parafiranog akta. Kakav rasplet političke krize u Crnoj Gori očekujete 19. avgusta, kada će se glasati o poverenju Vladi?

- Vlada Abazovića po svojoj nespojivosti, ljudskim, političkim i ideološkim protivrečnostima bila je osuđena na pad i da nije potpisan Temeljni ugovor sa SPC.

Naprosto, projekat formiranja ove vlade nastao je u kuloarima i salonima ambasada Kvinte, zasnovan na ignorisanju izborne volje od 30. avgusta 2020. godine, uz jasnu nameru oživljavanja DPS i Mila Đukanovića, koji su do pre desetak dana podržavali Abazovića.

Nakon potpisivanja Temeljnog ugovora, samo je ubrzan raspad Abazovićeve vlade i sudeći prema izjavama čelnih ljudi gotovo svih parlamentarnih stranaka, više je nego izvesno da će do njenog formalnog pada i doći 19. avgusta.

TEHNIČKA VLADA, PA IZBORI

Jeste li dobili odgovor na vaš zahtev za resetovanje parlamentarne većine na 30. avgust 2020. i formiranje prelazne vlade?

- Dobili smo kao odgovor načelnu Abazovićevu spremnost da nema ništa protiv našeg predloga, koji uključuje formiranje tehničke vlade i pripremu parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora u jednom danu. Međutim to nije dovoljno, jer aktuelni premijer budućim aktivnostima mora i konkretizovati svoj javni odgovor. Ono što je izvesno jeste da vreme neumitno curi i da nijedan parlamentarni subjekt nema luksuz za bilo kakav politikantski manevar jer je svaki sledeći scenario gori od našeg predloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca