HERCEG NOVI SPREMA VELIČANSTVENU LITIJU ZA PATRIJARHA: Poglavar SPC prvi put u ovom gradu nakon 43 godine

Tanjug

11. 08. 2022. u 14:59

PATRIJARH Srpske pravoslavne crkve Porfirije boraviće u Herceg novom 14. i 15. avgusta, prvi put posle 43 godine, a povod je 650 godina od osnivanja grada i gradske slave - prenosa moštiju Svetog arhanđela Stefana.

ХЕРЦЕГ НОВИ СПРЕМА ВЕЛИЧАНСТВЕНУ ЛИТИЈУ ЗА ПАТРИЈАРХА: Поглавар СПЦ први пут у овом граду након 43 године

Foto D. Milovanović

Protojerej-stavrofor, arhijerejski namenik hercegovački Obren Jovanović tim povodom za Radio Svetigora kaže da je to dodatni motiv i povod da "svi budemo dobri domaćini".

Poslednja poseta Patrijarha srpskog zabeležena je 1979. godine, posle razornog zemljotresa u Crnoj Gori, kada je tadašnji patrijar German došao da poseti Boku i ostale primorske gradove.

Govoreći o poseti ptrijarha Porfirija, otac Obren ističe da se saborni duh koji obitava u Herceg Novom upravo ogleda u pripremama za doček, u kojima svi učestvuju: od predsednika Opštine Hreceg Novi preko lokalne uprave, medija, ugostitelja, kulturno umetničkih društava pa do svakog vernika i dece sa veronauke.

- Svako na svoj način daje doprinos u pripremi dočeka Srpskog patrijarha, što je jedna značajna dimenzija i duhovnog i kulturnog života, gde svi žive kao jedno, gde svi poštuju svoju Crkvu, svoju veru, svoga mitropolita, svoga Patrijarha i sve ono što je milome Bogu drago - kaže otac Obren, preneo je portal Mitropolije crnogorsko primorske.

Posebno je istakao veličanstvenu litiju koja će Patrijarha dočekati od početka Njegoševe ulice u Starom gradu pa do samog ulaska u Crkvu Svetog arhangela Mihaila.

- Dakle, iz svake crkvene opštine biće po jedna litija, tako da će svaki kutak opštine Herceg Novi biti prisutan u dočeku patrijarha što je jedna velika radost i veliki blagoslov - naveo je.

U organizaciji Opštine Herceg Novi i Mitropolije crnogorsko-primorske, svečani doček Patrijarha biće upriličen 14. avgusta u 18 sati na Trgu Hercega Stefana, nakon čega će uslediti Svečana akademija na Kanli kuli koja će početi u 19.30 sati, dok će koncert grupe Balkanika početi u 22 sata.

Na dan slave osnivača grada, Svetog arhiđakona Stefana 15. avgusta, patrijarh Porfirije će služiti Svetu liturgiju u manastiru Savina.

Istog dana, u večernjim časovima biće upriličeno otvaranje kulturno-duhovne manifestacije „Trg od ćirilice“, u porti Sabornog hrama Svetog Spasa na Toploj, sa početkom u 19.30 časova na kojoj će biti govora o blaženog spomena mitropolitu Amfilohiju, 30 godina IIU "Svetigora”.

Veče će blagosloviti patrijarh, a govoriće mitropolit Joanikije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo