SUDIJE MIMO POSLOVNIKA: Poslanici DF upozoravaju, šefica parlamenta prekršila Ustav

V. K.

03. 08. 2022. u 06:05

PREDSEDNICA Skupštine Crne Gore Danijela Đurović (SNP) sazvala je vanrednu sednicu parlamenta za 16. avgust, na inicijativu 28 poslanika DPS, po tri iz SD i BS, dva iz SDP i po jednog poslanika liste "Crno na bijelo", Liberalne partije, Albanske liste i Albanske koalicije.

СУДИЈЕ МИМО ПОСЛОВНИКА: Посланици ДФ упозоравају, шефица парламента прекршила Устав

Foto Skupština CG

Na vanrednoj sednici će se naći predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji, izmene i dopune Zakona o glavnom gradu, predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija o postupanjima pripadnika MUP, Uprave policije i ANB na Cetinju 2021, izmene i dopune zakona o zaradama u javnom sektoru i predlog za izbor četiri člana Sudskog saveta.

Foto Skupština CG

Povodom predloga za izbor članova Sudskog saveta, iz Demokratskog fronta upozoravaju da je šefica parlamenta Danijela Đurović prekršila Ustav, Zakon o sudskom savetu i sudijama i poslovnik. Oni se pozivaju na skupštinski poslovnik i kažu da u slučaju predloga za izbor četiri člana Sudskog saveta, predlagač isključivo može biti Odbor za politički sistem i pravosuđe.

- Zato je Danijela Đurović bila dužna da vrati zahtev za održavanje vanredne sednice kao neuredan, jer se rasprava i glasanje o ovom predlogu mogu obaviti najranije 1. oktobra - saopštili su iz DF.

S druge strane, poslanik GP URA Miloš Konatar očekuje da će Skupština, ako ne u prvom krugu, onda u drugom sa tri petine izabrati četiri člana Sudskog saveta. I ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić pozvao je poslanike da glasaju za predložene članove Sudskog saveta.

SLEDI SMENA?

DF podseća da su već prikupljeni potpisi za inicijativu za smenu Danijele Đurović, ali i najavljena krivična prijava.

- Zato je dobronamerno savetujemo da ne bude deo DPS hajdučije i da iskoristi svoje nadležnosti da zaštiti zakonodavnu funkciju Skupštine, jer će, u konačnom, samo ona snositi kritivčnu odgovornost, a ovi, koji je guraju u krivičnu odgovornost će se izvući - poručuju iz DF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna