RASTODER U ULOZI "JUNAKA": U Petnjici prikazan film o monstruoznom ratnom zločincu

M. S.

23. 07. 2022. u 07:39

U ORGANIZACIJI Bošnjačkog kulturnog centra Sandžak, u Petnjici opštini na severu Crne Gore, u četvratak veče prikazan je dokumentarni film "Osman ef. Rastoder - Oslobađanje od zaborava", autora Avda Huseinovića iz Sarajeva.

РАСТОДЕР У УЛОЗИ ЈУНАКА: У Петњици приказан филм о монструозном ратном злочинцу

Foto Privatna arhiva

Film, u kome o "zaštitniku muslimana", seoskom imamu Rastoderu, govore istoričari, običan svet, ali i sveštenici Islamske zajednice, čoveku koga je Zemaljska komisija zvanično proglasila ratnim zločincem zbog surovih likvidacija pravoslavnog življa tokom Drugog svetskog rata na teritoriji današnjih opština Berane i Petnjica, videlo je stotinak građana.

Oni iz njega nisu mogli saznati da je svirepi imam Rastoder vodio pripadnike muslimanske milicije iz Bihora koji su sa SS divizijama Princ Eugen i Skenderbeg, uz učešće balista i vulnetara iz Rugovske klisure, Plava i Gusinja, 28. jula 1944. godine počinili pogrom nad više od 600 žena, dece i staraca u podčakorskom selu Velika u opštini Plav. Iz utroba majki vadili su nerođenu decu, koju su potom bacali u vazduh i dočekivali kamama...

Osman Rastoder je pod nerazjašnjenim okolnostina ubijen 1946. godine na planini Lađevac u Bihoru.

- Lično sam poznavao Osmana Rastodera, i da slažem se da se radi o ratnom zločincu - kazao je predsednik Udruženja boraca  Faik Adrović, i dodao da se protivi promociji filma, kao i ideji o podizanju spomenika osuđenom ratnom zločincu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna