"O SVEŠTENSTVU LAŽE, A DA NE TREPNE": Reagovanje Mitropolije crnogorsko-primorske na sramnu Đukanovićevu izjavu

V.K.

13. 07. 2022. u 14:13

IZ Mitropolije crnogorsko-primorske reagovali su na sinoćnu izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, u kojoj je naveo da su neki od sveštenika učestvovali u ratnim dešavanjima devedesetih godina.

О СВЕШТЕНСТВУ ЛАЖЕ, А ДА НЕ ТРЕПНЕ: Реаговање Митрополије црногорско-приморске на срамну Ђукановићеву изјаву

Foto: V.K.

- Pitamo se, pred domaćom i svetskom javnošću, može li i ume li predsednik države Crne Gore voditi politiku, praviti planove i analize – a da pri tom ne uzima u usta Crkvu? Budući da se radi o deklarisanom ateisti i čoveku koji je u više navrata pokazao da ne poznaje i ne razume crkveni poredak, ni ulogu Crkve u društvu i istoriji, zar ne bi bilo bolje da bude dosledan takvim svojim svetonazorima i da svoju politiku vodi mimo crkvenih tema? - stoji u saopštenju Mitropolije.

- Smatramo da je njegovo bavljenje Crkvom umorilo crnogorske građane i da ništa dobro nije donelo nikome. Da se radi o personalnim duhovnim i intelektualnim lutanjima jednog čoveka, to nikada ne bi bila tema crkvenih javnih saopštenja. Jer takvih lutanja i tumaranja ima na sve strane i u mnogim životima. Ali kako se radi o političaru koji na razne načine utiče na živote i opredeljenja određenog broja građana, i kako je reč o instituciji koja treba da bude garant čuvanja demokratskih standarda – ne možemo da prećutimo njegove iskaze nadojene netrpeljivošću i lažima. Od prvih komunustičkih ubeđenja, čijih se najradikalnijih elemenata do danas suštinski nije odrekao, pa do nalaganja badnjaka i celivanja krstova i ćivota, zatim preko otvorenog omalovažavanja najsvetijih crkvenih obreda i uvreda na račun crkvenih skupova, pa opet do nedavnog imenovanja Crkve „majkom” a onda istovremenih iskazivanja bestidnih laži o navodnom učešću sveštenstva u ratnim zločinima u ratovima 90-ih - navodi se.

- Takvu promenu raspoloženja i uverenja prema jednoj te istoj instituciji ne pamti istorija. A te laži, ničim dokazive i ničim objašnjive, predsednik Đukanović je izrekao u istoj emisiji u kojoj je više puta kazao kako mu trebaju brojni dokazi da bi poverovao u optužbe tužilaštva prema ljudima koji su već u zatvoru! A o sveštenstvu laže a da ne trepne. Kao da sveštenici nemaju moral, dostojanstvo i porodični ugled – i sva ona ljudska svojstva o kojima suptilno brine kada su u pitanju najnoviji pritvorenici spuškog zatvora. „Onaj ko se olako opredelio da dovede u pitanje moralni lik javnih funkcionera, bez dovoljno opravdane sumnje, ne može računati da i ubuduće obavlja taj svoj posao… a takvo postupanje zaslužuje i krivičnu odgovornost”. Sve je ovo sinoć rekao Đukanović, previđajući da je dosta slikovito opisao sam sebe kada opanjkava i bez i jednog jedinog dokaza dovodi u vezu sveštenstvo Crkve sa političkim projektima i ratnim zločinima -  zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije