ČVRSTI TEMELJI SPC U CRNOJ GORI: Srpska pravoslavna crkva i crnogorska vlada uskoro potpisuju važan dokument

V. KADIĆ

10. 07. 2022. u 15:30

TEKST Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je Vlada Crne Gore usvojila u petak, uneo je radost među arhijerejima, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom, a "zaljuljao" kabinet Dritana Abazovića!

ЧВРСТИ ТЕМЕЉИ  СПЦ У ЦРНОЈ ГОРИ: Српска православна црква и црногорска влада ускоро потписују важан документ

Foto: Tviter Dritan Abzović

U očaju su suverenističke stranke počev od Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Liberalne partije, koji prete padom vlade. Trinaest ministara bilo je za ovaj sporazum, dok su protiv bili vojni ministar Raško Konjević (SDP), šef diplomatije Ranko Krivokapić (SDP), ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS) i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović (Hrvatska građanska inicijativa). Sednici vlade nisu prisustvovali ministarke evropskih poslova i kulture i medija Jovana Marović (URA) i Maša Vlaović (nestranačka ličnost), dok je ministar javne uprave Maraš Dukaj (Albanska alternativa) otišao pre glasanja o Temeljnom ugovoru. "Overu" ovog dokumenta crnogorska vlada je zvanično objavila i na svom sajtu nekoliko sati kasnije.

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je da je Sinod SPC usvojio tekst ovog dokumenta o odnosima Srpske crkve i Crne Gore navodeći da očekuje da ga dve strane uskoro i potpišu čime bi stupio na snagu. Prilikom nedavnog susreta patrijarha Porfirija i premijera Abazovića u Patrijaršiji, rečeno je da postoji saglasnost oko Temeljnog ugovora, ali mora da se sprovede predviđena procedura. Patrijarh Porfirije je objasnio da tekst "koji je u principu usaglašen, mora da prođe kroz Sinod i tu bude potvrđen", i da će naknadno, ako sve bude u redu, biti preciziran datum potpisivanja.

Socijalistička narodna partija, čiji su ministri dali doprinos usvajanju Temeljnog ugovora, saopštila je da su usvajanjem ovog dokumenta dokazali da drže reč, podsetivši da su ušli u vladu kako bi se usvojio važan sporazum. Ukazali su da je njegovo usvajanje u interesu države i SPC.

ODVOJENOST I NEPOVREDIVOST SVOJINE

U Temeljnom ugovoru se između ostalog navodi odvojenost SPC i države Crne Gore. SPC se priznaje pravni subjektivitet i kontinuitet od 1219. godine, država Crna Gora garantuje SPC da u njenim objektima državni organi ne mogu preduzimati bezbednosne mere bez prethodnog odobrenja nadležnih crkvenih organa. SPC se daju javno-pravna ovlašćenja, dok država garantuje toj verskoj organizaciji nepovredivost svojine i obavezala se da uknjiži i neupisane nepokretnosti u vlasništvu eparhija SPC u Crnoj Gori. Otvorena je mogućnost uvođenja veronauke u javnim obrazovnim ustanovama.

- Ovom odlukom vlade mi krećemo u premošćavanje onih dubinskih podela crnogorskog društva, zbog kojih do sada nismo mogli da idemo napred - poručili su iz partije Vladimira Jokovića.

S druge strane, DPS je saopštila da Vlada CG više nema podršku te partije, uprkos tome što je njen lider Milo Đukanović pre održavanja sednice podržao potpisivanje Temeljnog ugovora kako bi se ubrzale evropske integracije. Kako se navodi u saopštenju, odluka usvojena glasovima 13 članova, a političkim sporazumom koji su potpisale političke partije koje učestvuju u njoj ili podržavaju Vladu u Skupštini Crne Gore "jasno je da je za usvajanje ove odluke neophodna kvalifikovana većina". O tome koji su naredni potezi ove partije odlučiće sednica Predsedništva DPS koja je zakazana za danas u 11 časova.

Foto: V. Kadić

Hodočašće pod Ostrogom

Iz sestrinske partije Socijaldemokrata pozvali su sve državotvorne političke snage da zajedno stanu u zaštitu i odbranu državnog dostojanstva, kao i njenog građanskog, sekularanog i evropskog opredeljenja, na koje se, kako ocenjuju, brutalno nasrće.

- Crna Gora je dovedena do zida. Odlazeća vlada je nakon svega dva meseca funkcionisanja pokazala da radi po tuđoj agendi. Skratimo mandat Skupštini i na izborima kažimo veliko "ne" tihoj okupaciji naše države - poručio je lider SD Damir Šehović.

POTOČARI

Delegacija Vade Crne Gore prisustvovaće komemoraciji u Potočarima 11. jula. Tom događaju odazvaće se premijer Dritan Abazović i ministri Jovana Marović i Maraš Dukaj.

Međutim, poslanica SDP Draginja Vuksanović je istakla da nije moguće novo glasanje u vladi oko nacrta Temeljnog ugovora.

- Pravno, nema novog glasanja o istom pitanju. Ne dva puta o istoj stvari. Odluka nije dobila kvalifikovanu većinu, može da se glasa o novoj odluci o ugovoru i to druge sadržine - saopštila je ona.

Dilemu oko toga da li je Ugovor izglasan potrebnom većinom koja je u skladu sa poslovnikom, otklanja poslanik Demokratskog fronta Milun Zogović:

- Pravno-formalno odluka nema nikakve manjkavosti.

Da se komite ne mire sa vladinom odlukom pokazalo je skandalozno ponašanje novinara Gradske TV (bliski DPS) u Podgorici Senada Pećanina koji se ustremio prema premijeru Abazoviću nazvavši ga "političkom bitangom"! Međutim, on se tu nije zaustavio već je predsedniku Vlade posvetio tvit nazvavši ga klovnom.

POČELO NA MIHOLjSKOJ PREVLACI

Foto: Tanjug

LIDER Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kaže da bi Temeljni ugovor trebalo da bude potpisan na Miholjskoj Prevlaci, rodnom mestu Zetske episkopije koju je uspostavio Sveti Sava.

- Upravo na ruševinama Manastira Svetog arhangela Mihaila, na mestu nekadašnjeg mučeništva i buduće slave. Temeljni ugovor je deo temelja Crne Gore. To je povratak sebi i zato je ovoliko histerije - naveo je Danilović.
Kao potencijalna mesta gde bi se moglo obaviti potpisivanje pominju se manastir Ostrog, kao i Saborni hram Vaskrsenja Hristovog u Podgorici.

"Dritan Abazović je živopisna klovnovska kombinacija Benita Musolinija i Ekrema Jevrića. On je bio u prilici da živi onih pet minuta slave o kojima je govorio Endi Vorhol: zato je njemu svejedno da li je sa fašistima iz 'Noćnih vukova' ili sa majkama Srebrenice", naveo je Pećanin.

Jedan od lidera DF Milan Knežević u šeretskom obraćanju objavio je na "Tviteru" opkladu da li ministar Raško Konjević i Ranko Krivokapić nakon usvajanja Temeljnog ugovora ostaju i kao deo Vlade Crne Gore ili daju ostavke.

- Milane, može li u rubljama - upitao je Konjević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)