POČELI DANI HUMORA I SATIRE: Manifestacija u Pljevljima

M. D.

17. 06. 2022. u 13:39

POZORIŠNOM predstavom „San ljetnje noći“,u produkciji pljevaljskog Centra za kulturu a režiji Jovana Ljubenovića, sinoć su i zvanično počeli ovogodišnji Dani humora i satire „Vuko Bezarević“.

ПОЧЕЛИ ДАНИ ХУМОРА И САТИРЕ: Manifestacija u Pljevljima

M.Drobnjak

Ova tradicionalna manifestacija, koja nosi ime rano preminulog pljevaljskog pisca i satiričara, godinama okuplja najbolje humoriste i satiričare sa jugoslovenskih prostora a ove godine se održava po 36-ti put.

„Humorističko – satirično miletisanje“ biće organizovano, kao i prethodnih godina u Milet – bašti, u petak u 19.30 časova. U subotu, 18. juna, sa početkom u  18.00 časova biće upriličeno pesničko – satirično veče na kome će učešće uzeti humorističari iz regiona.

Istog dana, sa početkom u 19 časova, u prostorijama Umetničke galerije Vitomir Srbljanović biće otvorena izložba mladih karikaturista, a odmah zatim, u 19.30 izložba karikatura sa Konkursa „Risto Pejatović“.

Završno veče Dana humora i satire „Vuko Bezarević“ održaće se u subotu 18. juna u 20 časova u sali pljevaljskog Centra za kulturu. Tu veče će dobitnicima nagrada Tipar”, “Mladi Tipar” , “Vuko Bezarević” i „Risto Pejatović“ biti uručena priznanja.

M.Drobnjak

Program Dana humora i satire

Na konkurs za nagradu Tipar za 2022. godinu stiglo je osam knjiga aforizama, humorističke i satirične proze, epigrama i drama objavljenih u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Tipar je Milan R. Simić iz Velike Plane za knjigu aforizama "Kapa dole" u izdanju “Nove artije iz Paraćina.

Milan R. Simić rođen je 1959. godine u Velikoj Plani gdje i živi. Piše prozu, drame, filozofeme, aforizme, književnu kritiku i eseje. Eseji su mu prevođeni na makedonski i poljski, aforizmi na njemački, engleski, mađarski, bugarski, rumunski i ruski, proza na slovački i slovenački jezik. Član je Srpskog PEN centra i višestruko je nagrađivan za svoj rad.

Nagradu „Vuko Bezarević“ za neobjavljenu satiričnu priču dobio je rad „Upoznavanje sa sobom“, pod šifrom „Čaprijez“, autora Janka Jelića iz Nikšića.

Nagrada „Mladi Tipar“ za ciklus od 10 aforizama, za koju pravo učešća imaju autori do 30 godina sa prostora bivše SFRJ, jednoglasnom odlukom žirija, dodeljena je za ciklusu aforizama po šifrom „SATIRA SATIRE“, autora Jovana Zafirovića, studenta sociologije na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Jovan Zafirović, rođen je 1997. godine u Kosovskoj Kamenici. Završio je srednju medicinsku školu, a student je sociologije Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici. Piše poeziju, satirične priče i aforizme. Aforizme i satirične priče objavljuje u "Politici", "Večernjim novostima", "Enigmatici", na Radio Beogradu i raznim internet portalima i časopisima za satiru. Dobitnik je Vibove nagrade za 2021. koju dodeljuje "Politika".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)