TRAŽE MINIMALNO 270: Protest penzionera u Podgorici i Bijelom polju u ponedeljak

I.D.S.

11. 06. 2022. u 08:52

U PODGORICI i Bijelom Polju u ponedeljak u podne okupiće se penzioneri kako bi ukazali na izuzetno loš socijalni status, i Vladi i poslanicima predočiti niz zahteva.

ТРАЖЕ МИНИМАЛНО 270: Протест пензионера у Подгорици и Бијелом пољу у понедељак

Penzioneri u Bijelom Polju, Foto Portal Sjever CG

Između ostalog, traže da se minimalna penzija poveća na 270 evra, obezbede besplatni lekovi, promeni metoda usklađivanja penzija.

Iz Udruženja za zaštitu interesa penzionera i invalida Crne Gore "Pravda" pripremili su niz zahteva koje će i zvanično uputiti premijeru Dritanu Abazoviću, predsednici Skupštine Danijeli Đurović i specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Osim zahteva za povećanje minimalne penzije, takođe, očekuju da se prosečna penzija uveća na 60 odsto prosečne zarade i bude 444 evra.

- Zahtevamo i da se ubuduće prvo uvećaju najniža primanja, pa tek onda usklađivati sa zaradama, hitno donošenje izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kako bi se omogućilo da se ubuduće blagovremeno povećava i usklađuje penzija. Osim toga, očekujemo i da Vlada promeni metod usklađivanja penzija i nađe pravedniji, koji bi bio usklađen sa životnim standardom penzionera sa najnižim primanjima - navodi se u zahtevima udruženja penzionera.

Među njima je i zahtev da lekovi za starije od 65 godina budu besplatni, a karte za gradski i međugradski prevoz budu simbolične.

Pored Podgorice, penzioneri će se okupiti i u Bijelom Polju, gde su najavili i sat vremena blokade magistralnog puta koji vodi ka glavnom gradu.

OGORČENI

IZ Udruženja penzionera i invalida sa najnižim primanjima poručuju da je neshvatljivo da niko ne vodi računa o najugroženijem delu stanovništva.

- Ogorčeni smo na vlastodršce. Pre skoro mesec dana smo se pismenim putem obratili svim nadležnim, ali su ostali nemi i gluvi na naš jedini zahtev - da najniža penzija bude 70 odsto od najniže cene rada - saopštio je predsednik tog Udruženja, Marko Hajduković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)