MEDENICA I DALJE PRISUTNA: Milan Knežević posle presude koja mu je izrečena u Osnovnom sudu u Podgorici

V. KADIĆ

02. 06. 2022. u 20:53

PRESUDOM Osnovnog suda u Podgorici kojom se jednom od lidera Demokratskog fronta Milanu Kneževiću potvrđuje kazna od četiri meseca kućnog pritvora, zbog nasilničkog ponašanja u Skupštini Crne Gore, podiglo je na noge članove ovog političkog saveza, pravne eksperte i brojne pristalice.

МЕДЕНИЦА И ДАЉЕ ПРИСУТНА: Милан Кнежевић после пресуде која му је изречена у Основном суду у Подгорици

Foto: EPA/Boris Pejović

Advokat Miroje Jovanović smatra da se radi o pravno-političkom skandalu, podsetivši da je Ustavni sud ocenio da je Kneževiću bilo povređeno pravo na pravično suđenje. Pre dve godine on je osuđen na četiri meseca pritvora u prostorijama u kojima stanuje, dok su njegove kolege poslanici Milutin Đukanović, Branko Radulović i Marina Jočić osuđeni uslovno.

- Posle te odluke, postupak je ponovljen. Međutim, sada se desio pravno-politički skandal, pa umesto da se ponovi postupak u korist okrivljenih, ponovio se u korist (predsednice Osnovnog suda) Željke Jovović. Prvostepeni sudija u novom postupku tu presudu je objavio u dva nastavka - prvo u 14 sati, a drugi put u Dnevniku RTCG. To je uradio pre slanja pisanog otpravka presude. Okrivljeni imaju pravo da budu nezadovoljni, jer je Osnovni sud pokušao da preuzme ulogu Ustavnog - kaže Jovanović.

Jovanović je naveo da niko ne može da ide protiv odluke Ustavnog suda, dok je bivšu predsednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu nazvao osobom koja diktira presude, upozorivši da je njen duh u crnogorskom pravosuđu prisutan iako je ona iza rešetaka.

- Ignorišući presudu Ustavnog suda, sudija Osnovnog suda u Podgorici Rade Ćetković potvrdio je da je jedan od piona bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Ako se neko pitao da li Ustavni sud treba da ozdravi, danas više nema dilemu da ova najviša sudska instanca ne postoji i da u toj zgradi treba otvoriti vrtić. Sudija Ćetković je potvrdio da duh Vesne Medenice lebdi iznad sudova. Sudija nije imao hrabrosti da postupi po odluci Ustavnog suda. On je bio i ostao jedan od piona na šahovskoj tabli Vesne Medenice - kazao je Milan Knežević, tvrdeći da se Jovovićeva Medenici iz punđe nije vadila dok nije postala predsednica Osnovnog suda. - Očigledno da nije došlo do demontaže u pravosuđu. Demokratski front će naći mehanizme da odgovori na sve vidove represije.

ZEMLjA PARADOKSA

FUNKCIONER DF-a Milutin Đukanović kazao je da je Crna Gora i dalje zemlja paradoksa.

- Nakon hapšenja čelnika pravosudnih organa ne možemo očekivati da su u osnovnim sudovima bolji ljudi. Ovde moraju da se uspostave institucije i moramo da povratimo poverenje u pravdu. Doći će na red i Milivoje Katnić i Ivica Stanković. Niko od ruke pravde neće pobeći - poručio je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)