POMEREN ZA KRAJ AVUSTA: Izabrani selektori 35. Hercegnovskog filmskog festivala

V.V.

19. 05. 2022. u 18:18

Hercegnovski filmski festival uz jubilarno 35. izdanje menja termin održavanja, i umesto u prvoj sedmici savgusta biće održan od 22. do 28. avgusta.

ПОМЕРЕН ЗА КРАЈ АВУСТА: Изабрани селектори 35. Херцегновског филмског фестивала

Foto: V.V.

Prvi put selektori festivala birani su na osnovu javnog poziva, a nakon što su pregledali desetak prijava iz regiona članovi Saveta filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festivala odabrali su četiri selektora za četiri festivalska segmenta.

Za selektora programa igranog filma izabrana je dr Jelena Mišeljić (Herceg Novi), producent, predavač na FDU Cetinje, članica Evropske filmske akademije a 2017. i 2018. i programski direktor hercegnovskog festivala. Producirala je nekoliko međunarodno nagrađivanih filmova i ima zvanje doktorke nauka teorije umetnosti i medija. Jelenin plan daljeg rada i fokus selekcije dugometražnog igranog filma je na promociji regionalne i svetske kinematografije, posebno otvarajući prostor za filmove koji neguju autentičan umetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju preseka savremenih poetika i izraza.

Selektor programa studentskog filma biće Maja Todorović (Herceg Novi / Beograd).Ona je završila osnovne i master studije na FDU Beograd i scenarista je uspešnih projekata TOMA, AJVAR, DUG MORU (2. sezona)... U ranijim izdanjima festivala bila je angažovana na nekoliko različitih pozicija, a lani je obavila selekciju studenstkih filmova. Todorović smatra da značajniju pažnju u programu studentskog filma treba posvetiti integraciji ovog programa sa eminentnim gostima i mogućnosti njihovog angažmana na radionicama i masterklasovima za studente.

Dokumentarne filmove selektovaće mr Sead Šabotić (Nikšić), dipl. reditelj i master dokumentarnog filma (FDU Cetinje i FDU Beograd). Piz Saveta festivala podsećaju da je Šabotić autor više dokumentarnih filmova od kojih su nagrađivani projekti Blizanci satkani od sna i Revolucionarni dom. Šabotićev akcenat stavlja na afirmaciju recentnih primera savremene dokumenarističke scene, sa ciljem da selekcija bude autentična, autorski nastrojena i da predstavlja presek autorskog pristupa u savremenoj dokumenaristici.

O programu Mreže festivala, nove programske celine koju od prošle godine zajedno rade četiri regionalna festivala (Sarajevo, Beogradski festival autorskog filma, Zagrebački film festival i Filmski festival Herceg Novi) i dalje će brinuti reditelj Ivan Bakrač, do ove godine selektor takmičarkog programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Beki nepoželjan u Beogradu kao Albanac, a hapšen kao srpski nacionalista