NOVA VLADA, NOVE I PODELE: Živa diplomatska aktivnost prvog dana izvršne vlasti u Crnoj Gori

Veliša Kadić

30. 04. 2022. u 07:39

DAN nakon formiranja nove, manjinske vlade Crne Gore, premijer Dritan Abazović imao je sastanak sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

НОВА ВЛАДА, НОВЕ И ПОДЕЛЕ: Жива дипломатска активност првог дана  извршне власти у Црној Гори

Skupština izglasala novu izvršnu vlast, Foto Skupština CG

Tom prilikom je Evropljanima poslao poruku da nova vlast pokreće politički dijalog u cilju deblokade pravosudnih institucija.

- Vladavina prava je u fokusu. Krećemo odmah sa poslom. Evropa može da računa na Crnu Goru kao iskrenog partnera - kazao je Abazović.

Konstituisanje nove izvršne vlasti i ceo postupak u Skupštini za bivšu parlamentarnu većinu koja je izvojevala pobedu na izborima 30. avgusta 2020. je nelegitiman čin. Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da se radi o manjinskoj vladi Dritana Abazovića i većinskoj Mila Đukanovića.

- To je najbolji pokazatelj da je Crna Gora postala dron kojim upravljaju iz zapadnih ambasada šaljući jasnu poruku da izborna volja nema nikakav značaj, kao i da je u kolonijama poput naše najbolje ćutati i gutati ono što slobodan čovek nije spreman da proguta i pojede. U manjinskoj vladi najmanje 15 ministara su agenti zapadnih obaveštajnih službi predvođeni Rankom Krivokapićem koji se iz Fonda PIO vraća na veliku scenu - ocenio je Knežević.

- Bilo je u istoriji Crne Gore raznih političkih silovanja, ali ovakvo dobrovoljno kao što Milo Đukanović siluje vladu Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića još nije zabeleženo.

Da je DPS deo nove vlasti juče je potvrdio portparol te vlasti Miloš Nikolić, poručujući da će Crnu Goru usmeriti ka njenoj evropskoj budućnosti.

- Građani treba da zaključe, da li ako ste deo parlamentarne većine ste deo vlasti - kazao je Nikolić.

Formiranje nove vlade pozdravila je Evropska komisija. Čestitka Abazoviću stigla je i od premijerke Srbije Ane Brnabić poručujući da Srbija i Crna Gora u narednom periodu mogu zajednički da rade na izgradnji uspešnijeg regiona.

PODRŠKA IZ AMERIKE

U PODGORICU su došli pomoćnica državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Dinfrid i specijalni izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar. Ova poseta je prilika da se američki zvaničnici zahvale što se Crna Gora pridružila sankcijama Rusiji u znak podrške Ukrajini.

TEMELjNI UGOVOR

PREMIJER Abazović izjavio je da će Temeljni ugovor sa SPC biti potpisan tek kad se obe strane u potpunosti usaglase o njemu.

- Što se mene tiče, to možemo da završimo u kratkom roku. Mislim da će to biti završeno za vreme mog mandata, ali ne mogu to sa sigurnošću da tvrdim - rekao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!