PROFIT MILIJI OD ZABRANE: Ruski biznismen kupio nekretninu u Budvi podno Košljuna uprkos sankcijama

V. K.

30. 03. 2022. u 08:23

CRNA Gora se pridružila svim restriktivnim merama među kojima je osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija, koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije.

ПРОФИТ МИЛИЈИ ОД ЗАБРАНЕ: Руски бизнисмен купио некретнину у Будви подно Кошљуна упркос санкцијама

Foto D. Milovanović

Ipak, ministar finansija, rada i socijalnog staranja Milojko Spajić izjavio je da će se vlada potruditi da to ne pogodi obične građane Rusije.

Ministrove reči su se nedavno i potvrdile. U jeku sankcija koje Crna Gora i EU sprovode prema Rusiji i njenim državljanima "na peni od mora", izvesni ruski biznismen Dmitrij Ludin 21. marta kupio je od podgoričke kompanije Hold co. East zemljišni kompleks od 20.000 kvadrata u podnožju brda Košljun na ulazu u Budvu, koji je do pre pola godine bio u vlasništvu firme "Global Montenegro" iza koje stoji, kako se može čuti, porodica crnogorskog predsednika Đukanovića.

- I pored svih mogućih sankcija taj čovek je mogao da kupi nekretninu jer se one ne odnose na državljane Ruske Federacije, čija imena nisu na spisku Evropske unije - kaže za "Novosti" analitičar profesor dr Srđa Vukadinović. - Crna Gora nije trebalo da se svrstava na bilo čiju stranu. Puno bi bolje bilo da se Crna Gora obratila EU i NATO da joj nadoknade 25 odsto turista iz Rusije koji godinama dolaze u našu zemlju. Samo zaustavljanje letova iz Rusije prema Crnoj Gori oštetiće budžet ove godine za nekoliko stotina miliona.

Jedan od lidera DF Nebojša Medojević kazao je da Crna Gora nije trebalo da uvodi sankcije na štetu države i naroda.

- Bilo koja sankcija protiv Rusije nanosi nam nenadoknadivu štetu, a svakako će uticati na broj dolazaka ruskih turista. Uz to napustiće nas ruski investitori - kaže Medojević. - Mi nismo članica EU i u pravno formalnom smislu njihove sankcije prema Rusiji ne bi trebalo da nas obavezuju.

POLA ZEMLjIŠTA RUSKO

DRŽAVLjANI Rusije vlasnici su ili suvlasnici oko 19.000 nekretnina i skoro četiri miliona kvadrata zemljišta u Crnoj Gori, podaci su Uprave za nekretnine. Rusi imaju nekretnine u 13 crnogorskih opština - Baru, Budvi, Cetinju, Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Podgorici, Tivtu, Ulcinju i Žabljaku. Ukupna vrednost nekretnina koje Rusi imaju u Crnoj Gori nije poznata. Prema podacima Centralne banke, od 2006. Rusija je investirala više od milijardu evra!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna