FARMERI NE DAJU MLEKO: Nema saradnje sa prerađivačima do povećanja cene

I. D. S.

29. 03. 2022. u 08:45

KAKO su i najavili, proizvođači danas obustavljaju isporuku mleka prerađivačima i to zbog odbijanja da im se cena otkupa poveća.

ФАРМЕРИ НЕ ДАЈУ МЛЕКО: Нема сарадње са прерађивачима до повећања цене

Foto shutterstock

Ovim povodom iz crnogorskih mlekara ne žele da se oglašavaju, te se ne zna kako će obustava uticati na njihovu proizvodnju, da li će dovesti do nestašice domaćih mlečnih proizvoda ili uticati na njihovu cenu. Kako nam je nezvanično saopšteno iz jedne crnogorske mlekare, nadaju se da će država ipak pomoći farmerima.

Iz Saveza stočara kažu da je usled drastičnog povećanja cena stočne hrane održivost farmi dovedena u pitanje i zahtevaju povećanje otkupne cene. Pregovori sa otkupljivačima i resornim ministarstvom nisu doveli do željenih rezultata, a novi sastanak zakazan je za sredu.

- Pregovori su odloženi zbog toga što ministri putuju u neku od zemalja regiona zbog uvoza brašna i koncentrovane stočne hrane. Odlučili smo da sačekamo sastanak i vidimo šta će se desiti. Ipak, doneli smo odluku da obustavimo isporuku mleka mlekarama i sirarama kako bismo i državi i Vladi ukazali na ovaj problem. - kazao je Vlado Lakić, iz Udruženja stočara Danilovgrad.

PREDLOZI

STOČARI su predlagali da svi u lancu, pored njih - otkupljivači, trgovci, Ministarstvo poljoprivede i potrošači, podele teret teške situacije. Predložili su da se otkupna cena poveća za deset centi, a da svi "pomognu" sa po dva centa - da se smanji PDV na sedam odsto za sve domaće mlečne proizvode, da se smanje trgovačke marže za dva centa, ukine porez na stočnu hranu i poveća maloprodajna cena za pet odsto. Ipak, nisu se našli u računici sa ostalima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna