POŽAR NA DEPONIJI KAO EKOLOŠKA BOMBA: Nikšićki vatrogasci od subote se bore sa plamenom na smetlištu Mislov do

I. D. S.

22. 03. 2022. u 06:34

VATROGASCI iz Nikšića od subote veče ne mogu da ugase požar koji je izbio na neuređenoj gradskoj deponiji Mislov do, pa se gradom i juče širio dim sa smetlišta.

ПОЖАР НА ДЕПОНИЈИ КАО ЕКОЛОШКА БОМБА: Никшићки ватрогасци од суботе се боре са пламеном на сметлишту Мислов до

Vatrogasci na deponiji u plamenu, Foto VJ Nikšić

Osim što je vatra pretila kućama i šumi, ekolozi upozoravaju da je njome aktivirana ekološka bomba na koju godinama upozoravaju, a nadležne pozivaju da što pre utvrde odgovornost za ugrožavanje javnog zdravlja i životne sredine.

Upravnik deponije Vukašin Đurđevac istakao je da je ovo jedan od većih požara na deponiji, te da se može nazvati nekontrolisanim. Kako je kazao, zahvatio je bukvalno celu površinu deponije.

- Ako se nešto hitno ne preduzme, biće problem gde deponovati smeće i kako spasti nekoliko okolnih kuća - kazao je Đurđevac.

Iz Ekološkog pokreta "Ozon" napominju da je ovo samo jedan od mnogih požara na deponiji, a da se svakim od njih ugrožava javno zdravlje Nikšićana.

- Iako smo mnogo puta upozoravali da je neuređeno gradsko smetlište Mislov do prava ekološka bomba, te da je potrebno da Vlada Crne Gore obezbedi sredstva za sanaciju i remedijaciju u ovoj godini, nije bilo reakcije. Ponovo se ponavljaju požari, ponovo se ugrožava zdravlje građana - rekli su iz  NVO.

Aleksandar Perović, Foto ozon.me

Direktor te ekološke organizacije Aleksandar Perović pozvao je nadležne da utvrde odgovornost za požar, i ocenio da se radi ili o nemaru ili o nameri.

Miodrag Karadžić, iz Društva mladih ekologa, istakao je da otpad koji se deponuje od 2003. godine u velikoj meri sadrži karakteristike opasnog.

- To je kancerogeni uticaj i direktan problem po zdravlje građana. Vrlo ružna slika koja opominje da bi pod hitno trebalo rešavati problem deponovanja otpada - naglasio je ekolog.

Prema rečima sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđija Manojlovića, konzorcijum nekoliko firmi iz Holandije zainteresovan je da eksploatacijom metana na sadašnjoj deponiji proizvodi struju, ali da je potrebno vreme da se procedura zvanično pokrene.

- Dali smo projektni zadatak Agenciji za projektovanje iz Podgorice, nakon toga ide tender, studija izvodljivosti, javni pozivi, tako da nam treba najmanje još dva meseca da bi se nešto konkretno radilo na deponiji - kaže Manojlović.

RECIKLAŽA

GRADONAČELNIK Nikšića Marko Kovačević podseća da je Opština pokrenula priču o regionalnom reciklažnom centru, kojim bi se trajno rešio problem odlaganja otpada za osam opština u Crnoj Gori. Potrebno je proći kroz sve zakonske procedure dok dođe do realizacije tih projekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)