CRNOGORSKI MEDIJI: Dogovorena nova Vlada Crne Gore

Novosti onlajn

16. 03. 2022. u 13:48

MANDATAR za sastav manjinske Vlade Crne Gore Dritan Abazović završio je razgovore sa političkim partijama buduće izvršne vlasti, a imena ministara i potpredsednika najverovatnije će saopštiti u ponedeljak, saznaje podgorički portal Dan.

ЦРНОГОРСКИ МЕДИЈИ: Договорена нова Влада Црне Горе

Foto: Facebook/Demokratski front

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je ranije da je poveravanje mandata Abazoviću da formira vladu Crne Gore dokaz emancipacije Crne Gore, ali i da i dalje postoji uslov za podršku manjinskoj vladi.

Foto: Tviter/

Đukanović je rekao da je DPS spremna da podrži manjinsku vladu uz samo jedan uslov, a to je da svi politički ciljevi i politički prioriteti te vlade moraju biti skopčani sa osnovnom, proevropskom i evroatlantskom državnom politikom Crne Gore.

Đukanović je to rekao u intervjuu za prištinsku KTV, a Dan konstatuje da se tako otvara pitanje da li će Abazović, koji je Đukanovića ranije već ubedio da može da ostvari većinsku podršku u crnogorskom parlamentu, sada morati da ga ubedi i da će Crna Gora voditi proevropsku i evroatlantsku državnu politiku.

Foto: AP

Da bi ga, kako navode, ubedio, i sam Abazović će morati da dobije potvrdu za to svih manjinskih partija koje će učestvovati u vladi i Socijalističke narodne partije.

Portal podseća da je na sinoć održanoj konvenciji koalicije "Za novi početak" u Ulcinju saopšteno da će Fatmir Đeka biti ministar ljudskih i manjinskih prava u budućoj vladi.

Izvesno je, kažu, da će Socijalistička narodna partija dobiti šest ministarskih mesta, koliko će dobiti i GP URA, dok će manjinske partije dobiti četiri ministarstva.

Dva ministarska mesta pokrivaće nezavisni eksperti, od kojih je jedan do sada u političkim kuloarima figurirao kao gotovo siguran - Aleksandar Damjanović.

Foto: TV Prva printskrin

Vlada će imati ministarstva pravde, ekonomije, spoljnih poslova, evropskih integracija, poljoprivrede, turizma, finansija, odbrane, zdravlja, rada i socijalnog staranja, prosvete, sporta i mladih, saobraćaja, energetike, nauke i kulture, javne uprave i ekologije.

Dan piše da ne treba isključiti mogućnost da Đukanović povuče mandat Abazoviću

Jer, mandatar će, barem kako je najavio lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, kao uslov ulaska te partije u vladu, u svoj program uvrstiti potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

To je jedno od pitanja zbog kojih je, uz Zakon o slobodi veroispovesti (koji je promenjen i glasovima Abazovićeve partije), Milo Đukanović izgubio vlast 30. avgusta 2020. godine.

Mandatar će morati da saopšti i kada će biti popis, što je, takođe, jedno od pitanja o kojem DPS ima šta da kaže, i to vrlo različito od Jokovića, piše Dan.

BONUS VIDEO:

MOLI SE BOGU I DRŽI SE RUSIJE: U Podgorici skup podrške bratskom narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom