NAROD IM DAO MANDATE, SAD IH NOSE MILU: Demokratski front upozorava SNP na posledice ulaska u manjinsku vladu Crne Gore sa DPS

V. KADIĆ

08. 03. 2022. u 19:39

ODLUKA Glavnog odbora Socijalističke narodne partije (SNP), čiji predsednik je Slobodan Joković, da ta stranka uđe u manjinsku vladu, koju bi skrojio Dritan Abazović, a podržao Milo Đukanović, preko poslanika njegove DPS, dovela je do usijanja ionako uzavrele atmosfere na političkoj sceni Crne Gore.

НАРОД ИМ ДАО МАНДАТЕ, САД ИХ НОСЕ МИЛУ: Демократски фронт упозорава СНП на последице уласка у мањинску владу Црне Горе са ДПС

Knežević, Mandić i Medojević / Foto DF

Tako je Demokratski front u utorak pozvao svih petoro poslanika SNP da vrate mandate koaliciji "Za budućnost Crne Gore", čiji su deo bili na izborima 30. avgusta 2020, kada je oborena trodecenijska vladavina Đukanovićevog režima. S druge strane, lider Građanskog pokreta URA i mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović čestitao je glavnom odboru SNP i njihovu odluku nazvao istorijskom.

- Demokratska partija socijalista se vraća na velika vrata na političku scenu i drži ključne poluge u budućoj pretpostavljenoj vladi, iako su se građani izjasnili da DPS ode sa vlasti. Glavni odbor SNP je na prevaran način odlučio da sa DPS formira novu vladu. Pozivam SNP i njenog predsednika Vladimira Jokovića da vrate poslaničke mandate koaliciji "Za budućnost Crne Gore". To nisu mandati sa kojima se može dilovati - kazao je na konferenciji za novinare lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, podsetivši da je za DF dominantno glasao srpski narod, dok je delovanje vlade Zdravka Krivokapića "bilo protiv interesa srpskog naroda" navodeći da se sada sprema sličan scenario.

On je saopštio da je upravo na njegovu inicijativu SNP postao deo pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore".

- Bio sam prijatelj sa pokojnim Momirom Bulatovićem. Nisam mislio da će ta partija toliko velike istorije biti sumnjiv partner. Kada smo uspeli da saberemo sve, nismo sumnjali da će neko ko je simbol borbe protiv DPS odlučiti da Mila Đukanovića vrati u političku igru - rekao je Mandić najavljujući nove, mnogo organizovanije proteste. - Onima koji imaju nameru da naprave ovakvu vladu i koji misle da se to tako može završiti, mora se poslati poruka.

U međuvremenu se bura podigla i oko sadržine dokumenta koji bi trebalo da bude vezivno tkivo saradnje novih partnera. Tako će sve partije koje pristanu da budu deo manjinske vlade morati nedvosmisleno da osude "rusku agresiju na Ukrajinu" i podrže politiku sankcija prema Ruskoj Federaciji. Ovo se navodi u preambuli predloga Sporazuma o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima manjinske vlade, koji je procurio u javnost pre sednice GO SNP na kojoj se glasalo o ulasku u Abazovićevu vladu.

U istom dokumentu nigde se među prioritetima ne navode pitanja poput potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, održavanje popisa stanovništva, razmatranje pristupanja Crne Gore regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan", koja je obećavao SNP na sednici glavnog odbora ali i ranije, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji sa URA, CIVIS i manjinskim partijama.

Dok je "Novostima" u SNP rečeno da su iz medija saznali za novu verziju dokumenta koju nisu želeli da komentarišu, Abazović je poručio da Temeljni ugovor sa SPC treba da se potpiše.

- PopisA mora da bude. Prioritet je deblokada evropskog puta, fiskalna stabilnost i priprema izbora. SNP ima određene zahteve ali svi oni treba da budu u skladu sa evropskom agendom - poručio je Abazović i dodao da mu je mnogo važno da SNP bude u vladi.

DRITAN HOĆE SEDNICU SKUPŠTINE

KOMENTARIŠUĆI ko bi i kad mogao da zakaže sednicu Skupštine, Abazović je naveo da je jedna od solucija da to učini potpredsednik parlamenta Ervin Ibrahimović:

- Ako DF misli da treba da zarobi Crnu Goru i da ukrajinsku i svetsku krizu treba da dočeka tako što će da zaključa Crnu Goru, ja to ne mislim. Ne treba dozvoliti da potpredsednik Skupštine Strahinja Bulajić zarobi Crnu Goru. Ako većina želi sednicu, ona treba da se zakaže.

S druge strane, predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević pozvao je Demokrate da se dogovore oko svih vidova borbe i formiraju organizacioni odbor, a lider Pokreta za promene Nebojša Medojević rekao je da "mala, podeljena, opljačkana Crna Gora mora ozbiljnije da razmišlja o potezima koje donosi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)