NOVE MERE U CRNOJ GORI: Od sutra važe druga pravila - situacija najbolja u poslednja četiri meseca

Novosti onlajn

03. 03. 2022. u 12:03

SHODNO povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, Vlada Crne Gore usvojila je nove mere u borbi protiv virusa korona koje važe od 04. do 17. marta.

НОВЕ МЕРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ: Од сутра важе друга правила - ситуација најбоља у последња четири месеца

Foto: B.Dabić

  • Dozvoljavaju se posete licima koja su smeštena u ustanovama socijalne i dečije zaštite uz posedovanje PCR testa koji nije stariji od 72 sata;
  • Dozvoljavaju se posete licima u ZIKS-u uz posedovanje PCR testa koji nije stariji od 72 sata sa ili bez PCR testa uz obezbeđivanje fizičke pregrade i zabrane bliskog kontakta sa ovim licima;
  • U zatvorenim sportskim objektima dozvoljava se prisustvo publike do trećine broja sedišta uz posedovanje kovid potvrde, i uz po dva slobodna mesta između gledalaca i poštovanje ostalih osnovnih epidemioloških mera.
  • Sportskim događajima koji se organizuju na otvorenom, dozvoljava se prisustvo publike do 50 odsto u odnosu na broj sedišta bez kovid potvrde uz po jedno slobodno mesto između gledalaca, ali uz pridržavanje osnovnih epidemioloških mera.
  • Ukida se obaveza posedovanja kovid potvrde u verskim objektima, uz obavezu poštovanja epidemioloških mera;
  • Ukida se obaveza zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama dečije i socijalne zaštite da, nakon odmora, poslodavcu dostavljaju negativne testove ili potvrdu o vakcinaciji.

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je da je broj obolelih u prethodne dve nedelje manji za oko 50 odsto, kao i broj preminulih.

Istakao je da je epidemiološka situacija najbolja u poslednja četiri meseca.

Direktorka KCCG Ljiljana Radulović je kazala da je posle sedam meseci broj pacijenata u toj zdravstvenoj ustanovi u padu, te da ih je 17. Ona je dodala da je u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori hospitalizovano 66 kovid pacijenata, prenosi RTCG.

- Usled ovakvih okolnosti zatvorili smo staru medicinsku školu, oslobodili smo glavno odeljenje interne klinike koje se adaptira i sada su naši kovid pacijenti smešteni ili u infektivnoj klinici ili u delu interne klinike koja se ne renovira - kazala je ona.

Ona je dodala da Specijala bolnica Brezovik nema potrebu više da bude kovid bolnica, jer se tamo nalaze dva pacijenta.

Radulović je kazala da ukoliko se ovakva situacija nastavi, očekuje da KCCG dodatno ubrza rad.

Ona je apelovala na pacijente koji imaju zakazane preglede u toj zdravstvenoj ustanovi, jave ukoliko ne mogu doći na pregled, kako se ne bi stvarale gužve.

Galić je dodao da se za sada razmišlja da se kovid potvrde u većini slučajeva ukidaju, a da će upotreba maski biti na stanju dok imamo pandemiju na ovom nivou.

- Pandemija nije odjavljena, moramo biti oprezni. Nakon primljene treće, buster doze, validnost potvrde nije ograničena - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni