MILO "JURI" GLAS: U Skupštini Crne Gore danas ruše šefa parlamenta

V. KADIĆ

07. 02. 2022. u 08:15

NAKON izglasavanja nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića, pred poslanicima crnogorske Skupštine danas će se naći nova "vruća" tema - predlog opozicije za razrešenje šefa parlamenta Alekse Bečića, lidera Demokratske Crne Gore.

MИЛО ЈУРИ ГЛАС: У Скупштини Црне Горе данас руше шефа парламента

U parlamentu Crne Gore očekuje se žučna rasprava, Foto Skupština CG

Za njegovu smenu nedostaje jedan glas, a da li će ga naći u redovima koalicije "Crno na bijelo" znaće se prilikom glasanja. Za smenu Bečića potreban je najmanje 41 glas, što znači da bi za to morao da glasa i neko iz vlasti.

Smenom predsednika Skupštine konstituiše se nova većina sa podnosiocima inicijative i time oni koji su glasali za smenu biraju koalicionu stranu, saopštile su Demokrate.

- S obzirom na to da se predsednik razrešava većinom od ukupnog broja prisutnih poslanika, svako ko glasa ZA ili ne učestvuje u glasanju, napravio je dil sa DPS-om i formirao novu parlamentarnu koaliciju, navodi se u saopštenju "Demokratske".

Dan pred održavanje Skupštine iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije poručili su da neće glasati za smenu Bečića. To su saopštili poslanik DF-a Dejan Đurović i funkcionerka SNP-a Slađana Kaluđerović.

- DF neće glasati za smenu Bečića - kategoričan je Đurović.

Sličnog stava su i u SNP-u.

- Nećemo praviti dodatne probleme i tenzije unutar parlamentarne većine. Nećemo progutati i zaboraviti stvari i reči koje su izrečene nepravedno i nekulturno, politički nevaspitano, ali zarad opšteg dobra nećemo glasati za smenu predsednika Skupštine - izjavila je Kaluđerovićeva.

Funkcioner Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić, saopštio je da će od konsultacija unutar koalicije "Crno na bijelo" zavisiti kako će glasati.

- Ono što bih ja želeo da čujem jeste da li Bečić stoji iza svih optužbi koje su rekle njegove partijske kolege na račun URA i na račun lidera URA Dritana Abazovića o izdaji, o 21 milionu, o korumpiranom političaru, o članu organizovane kriminalne grupe. Ako on stoji iza tih optužbi onda je pitanje da li možemo mi da sarađujemo. Ako neko ima dokaze, neka podnese krivičnu prijavu i predloži svedoke koje treba saslušati - poručio je Mikić.

Inicijativu je potpisalo 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije Crne Gore i Albanske koalicije "Jednoglasno". Skupština Crne Gore, kako se navodi u predlogu za smenu, za vreme mandata Bečića, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega, kako ocenjuju poslanici opozicije, nije uspela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, i dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

"Dominantno zbog te činjenice danas smo svedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podela, koje prete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka. Negativni godišnji izveštaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji saziv Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja je ilustracija zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen, navodi se u predlogu, uz dodatak da je u toku trajanja ovog saziva Skupštine, Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava.

...Predsednik Bečić nije uspeo da delotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rešenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa", ističe se u predlogu za razrešenje Bečića.

Bečić spreman da se izvini

Lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić poručio je funkcionerima Građanskog pokreta URA da je spreman da se u ime partije javno izvini celoj Crnoj Gori za sve što su njegove kolege izjavile.

- Ali, kada javno date obećanje građanima Crne Gore da vaš izbor neće biti formiranje skupštinske većine sa DPS-om - poručio je Bečić.

MANjINSKA VLADA VODI U PROTESTE

PREDSEDNIK Pokreta za promjene Nebojša Medojević (na slici) rekao je da je u Crnoj Gori haotično stanje nakon pada Vlade, da nikome nije jasno šta se dešava i da će, ako bude formirana manjinska vlada glasovima DPS-a, to sigurno izazvati ozbiljnu destabilizaciju.

Foto Novosti

- Ako bude došlo do ovakve izdaje, jedino što nam stoji na raspolaganju jesu organizacije protesta, demonstracije, i sve one legitimne metode brobe, kako u parlamentu tako i na ulici - rekao je Medojević za beogradsku TV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom