MITROPOLIJA O FILMU "BRANILI SMO SVETINJE": "Neprihvatljivo je naknadno stranačko obeležavanje litija“:

V. K.

15. 01. 2022. u 21:50

MITROPPOLIJA-crnogorsko primorska oglasila se povodom prikazivanja filma „Branili smo svetinje“, ocenivši da je neprihvatljivo da se litije naknadno stranački obeležavaju.

МИТРОПОЛИЈА О ФИЛМУ БРАНИЛИ СМО СВЕТИЊЕ: Неприхватљиво је накнадно страначко обележавање литија“:

Foto D. Milovanović

- Litije koje su podigle i objedinile pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori u vreme posje izglasavanja anticivilizacijskog Zakona o slobodi veroispovesti, bile su nastavak, jedinstven i od Boga darovan, ranijih litija koje je predvodio Sveti Vasilije Ostroški počevši od one kad je Svetac pohodio svoju Hercegovinu 1996. godine, pa preko svakogodišnjih nikšićkih litija povodom njegovog Praznika sve do nezaboravnog Sabora oko njegovih Svetih moštiju 21. decembra 2019. u Nikšiću. Božanski karakter svenarodnih litija nije dobro poistovećivati sa bilo kakvim drugim narodnim okupljanjima, posebno ne sa stranačkim ili staleškim. Treba imati u vidu da jedino duhovna sadržina litija istovremeno motiviše i sabira ljude iz različitih ideologija i slojeva društva.

Posebno je dragoceno što su u pomenutim litijama krajem 2019. i početkom 2020. braća disala jednim duhom bez obzira na to kako se ko nacionalno izjašnjavao: Srbi i Crnogorci su u tom sveštenom hodu obrisali različite podele i podozrenja među sobom, izmirili se i objedinili oko imena Božijeg i svojih Svetinja. Različitosti u nacionalnom izjašnjavanju nisu nestale, ali su ustuknule pred istinskim i spasonosnim osećanjem svenarodnog jedinstva u Hristu čije smo Svetinje zajednički branili i odbranili

Isto tako u litijama su bili zajedno lideri i pripadnici različitih stranaka. Služi im na čast što su, ostajući verni svojim strankama i partijama, dali prednost svenarodnom jedinstvu oko Svetinja i ćivota Svetog Vasilija Ostroškog. Na takav način svi učesnici ovih znamenitih događaja od deteta do starca, muško i žensko, profesori, umetnici, radnici i učenici dali su svoj veliki doprinos neospornom uspehu litija. Zbog toga ne želimo da umanjimo bilo čiji doprinos, pa ni gospode političara.

Moramo se, ipak, podsetiti da je narod, a to svi mi u Crnoj Gori dobro znamo, hteo da vidi na čelu litija svoje vladike i sveštenike, a ne političare. Glas naroda, glas Božji! Prihvatili smo volju Božiju i volju naroda i u skladu sa tom najvišom dužnošću, molitveno predvodili litije ističući da ćemo pobediti zlo samo jevanđelskim sredstvima: istinom, dobrotom, rodoljubljem i istrajnom borbom za unapređenje sveopšte pravne sigurnosti i ravnopravnosti svih vera u Crnoj Gori. Na čelu litija, tog uzvišenog hoda vernih u slavu Božiju, bio je blaženopočivši Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kome je ta čast svenarodnog duhovnog vođe po svakom osnovu pripadala. Svršivši mudro časno tu od višnjeg promisla poverenu mu službu naš slavom ovenčani Mitropolit prešao je iz ovog privremenog u novi život na nebesima da nam bude svedok istine pred Gospodom.

Uvereni smo da je jedan od ključnih razloga uspeha litija u tome što nismo dozvolili da se one stranački ili partijski obeležavaju i što su one bile i ostale crkveni, svetoduhovski i svenarodni događaj. Zbog toga je neprihvatljivo da se one naknadno stranački obeležavaju kao što je to učinjeno filmom „Branili smo Svetinje“ nedavno prikazanim na pojedinim TV kanalima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili