BADNJAK NEMA CENU: Božićni aranžmani u Crnoj Gori spoj tradicije i modernog doba

B. DABIĆ

06. 01. 2022. u 11:04

IZRADA božićnih aranžmana u današnje vreme je spoj tradicije i modernog doba, a i mogućnost da se iskaže kreativnost, te upotpuni kućni budžet.

БАДЊАК НЕМА ЦЕНУ: Божићни аранжмани у Црној Гори спој традиције и модерног доба

B.Dabić

Badnjakom, božićnim drvetom, u kuću se unose sreća, zdravlje i napredak.Prema starim običajima badnjak se posipa  žitom da bi naredna godina bila plodna. Simbolika najradosnijeg hrišćanskog praznika je u osmišljenim, sa ljubavlju pravljenim aranžamanima koji su ukrasili ulice Bara.

U ponudi su  aranžmani  napravljeni od badnjaka, ukrašeni pšenicom,  slamom lovorom, ispisanim  porukama …

B.Dabić

-Oko aranžama ima posla, ali je radost veća jer se okupimo. Imam  petoro odrasle  dece, četri kćerke i sina, svi učestvujemo u pravljenju aranžamana. Praveći aranžmane okupi se cela porodica, i uživamo , kaže Rada Peković iz sela Miločani u  okolini Nikšića.

Za Radu, njenu porodicu Božićni aranžmani su prilika i da se upotpuni kućni budžet.

Ove godine Rada i njena deca ih prodaju u Baru.

- U Nikšiću ima više ponude, ali i finansijska situacija je slabija nego na Primorju. Badnjak nema cenu, koliko ko da, kaže  Rada,

B.Dabić

Radine kćerke, bliznakinje: Milena Stević i Slavica Vujačić kažu da se posebmo raduju Božiću jer je to praznik kada se svi okupe. 

-Nismo se razdvojile u majčinoj  utrobi  pa zajedno radimo božićne aranžame. Mesecima pre Božića sakupljamo prirodne resurse za aranžame: šišarke, kesten, orah, pšenica- sve je u simbolu Božića koji za nas predstavlja život, radost, veselje, ljubav.  Obiđemo sve gradove u Crnoj Gori. Prije katoličkog Božića bile  smo  ispred katedrale  u Kotoru. Ljudi lepo reaguju. Uložimo emocije, ljubav uz neophodan rad i trud, kažu sestre Milena Stević. 

B.Dabić

Cene božićnih aranžana su  od  2 evra do 7 evra. 

-Na trpezi valja imati nešto novo za napredak, sreću. Naši aranžmani su  u simbolu Božića, kaže Slavica Vujačić.

Jovana Bajramović je poreklom iz Vojvodine, a  živi u Baru šest godina.

-Ove godine sam prvi put napravila božićne  aranžame. Motivisala me ljubav prema Božiću, prema velikom prazniku. Sve je ručni rad: korpe, kolica.... Ima tu i vojvođanskih motiva- vetrenjače. Aranžani su od 2 do 5-6 evra. Majka sam četvoro dece i svaki evro je dobrodošao. Nezaposlena sam, a kreativnost mi pomaže da zaradim  novac, kaže Jasmina.

B.Dabić

Badnjak vodi poreklo od čudesne Vitlejemske noći kada su pastiri nasekli i doneli grane da nalože vatru pored novorođenčeta Isusa Hrista  i njegove majke.

Slama koja se u kuću unosi sa drenovim prutićem podseća  noć kada se rodio sin Božiji, i kada je položen u jasle na slamu.

BONUS VIDEO: 

BADNjAK: Za šta se molimo kada ga palimo i zašto to radimo?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)