MOSKVA KRIVA ZBOG KRIMA: Vlada Crne Gore odlučila da prihvati restriktivne mere Evropske unije i uvela nove sankcije Rusiji

V. KADIĆ

23. 11. 2021. u 21:55

CRNA Gora je prihvatila nove restriktivne mere EU zbog "pripajanja" Krima Rusiji i tako nastavila kontinuiranu diplomatsku politiku još iz vremena režima Mila Đukanovića.

МОСКВА КРИВА ЗБОГ КРИМА: Влада Црне Горе одлучила да прихвати рестриктивне мере Европске уније и увела нове санкције Русији

Sednica Vlade Crne Gore / Foto Vlada CG

Politički analitičar Boško Vukićević, bivši savetnik premijera Zdravka Krivokapića, ovakvo vođenje spoljne politike Crne Gore vidi kao "moralni pad nove vlasti".

- Nakon istorijskog obaranja autokratije od strane slobodnih ljudi, opšte očekivanje kod građana bilo je da će doći do obnavljanja istorijske, tradicionalne, istinske Crne Gore, ali i uspostavljanja države koja će voditi računa prvenstveno o sopstvenim interesima, a ne stranim. Litije su pobedile s namerom da Crnu Goru vratimo sebi, a ne da je isporučimo belosvetskim moćnicima na upravljanje. Nova vlast ne samo da nije napravila korake u smeru istorijske obnove Crne Gore, već je učinila sve da ide u suprotnom. Ona se na sve moguće načine trudi da poruči zapadnim sferama: bićemo vaši pokorniji vazali nego što je ikada bio Milo Đukanović - kaže za "Novosti" Vukićević.

On podseća da je Rusija večni prijatelj bez čije viševekovne pomoći Crne Gore ne bi bilo.

- Tek nakon toga dolaze i ekonomski razlozi. Plansko ugrožavanje domaćeg turizma je nešto što se ne može racionalno objasniti. Treba se osvrnuti i na bezbednosni aspekt. Ti od sebe praviš neprijateljsku teritoriju i metu za državu sa najvećim nuklearnim arsenalom i najsavremenijim raketnim sistemima - zaključuje Vukićević.

Petar Marković, šef stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji, saopštio je da najnovija odluka o nastavku i dodatnim sankcijama Rusiji govori o tome koliko je crnogorska administracija posvećena članstvu i promovisanju zapadnih vrednosti.

- Često takve odluke nisu lake za državu koja zavisi od turizma, a sankcije se odnose na državu koja je naše emotivno tržište. Međutim, Crna Gora je politiku EU prepoznala i stavila kao prioritet što se u Briselu veoma ceni - naveo je Marković.

VINA NAJVEĆI IZVOZNI ADUT

CRNOGORSKI izvoz u Rusiju i do sada je bio slab, dok su vina bila najpoznatiji proizvod iz Montenegra. Posle uvođenja ranijih sankcija, Rusija je zabranila uvoz iz Crne Gore mesa, ribe, plodova mora, sireva, voća i povrća. U jednom trenutku stopiran je i uvoz vina podgoričkih "Plantaža".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna