SREDNJOŠKOLCI – GLUMCI: Film „Preobražaj“ nastao sa ciljem da podigne svest o vršnjačkom nasilju (VIDEO)

B. DABIĆ

23. 11. 2021. u 20:53

VRŠNjAČKO nasilje zbilja je savremenog društva, ali na žalost i dalje tabu tema.

СРЕДЊОШКОЛЦИ – ГЛУМЦИ: Филм „Преображај“ настао са циљем да подигне свест о вршњачком насиљу (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Ukazati i podići svest da je vršnjačko nasilje prisutno, da se treba sistemski rešavati - podstakli su stvaranje kratkometražnog igranog filma "Preobražaj", u čijem snimanju je učestvovalo oko 60 učenika Srednje –ekonomsko ugostiteljske škole, desetak profesora, psiholga i pedagoga. Projekat je autorski rad NVO "Bubulj" u saradnji sa Srednjom ekonomsko-ugostiteljskom školom (SEUŠ).

- Za mnoge primere vršnjačkog nasilja koji na žalost često budu brutalni javnost sazna tek nakon što ono eskalira.Vršnjačko nasilje je pojava sa kojom se susrećemo, jedan od najvećih izazova za obrazovne ustanove, nadležne institucije. Drušveno odgovorna, nevladina organizacija Bubulj prepoznala je značaj prevencije vršnjačkog nasilja. Realizacijom projekta, filmom “Preobražaj” hoćemo da podstaknemo kod mladih stvaranje nenasilnog i sigurnijeg okruženja u školama, van škole, kao i otklanjanje barijera za sardnju između obrazovnih ustanova i porodice, sa nadležnim institucijama, kazao je producent i reditelj filma “Preobražaj” Dejan Senić, osnivač NVO “Bubulj”.

Vršnjačko nasilje je jedna od gorućih tema u našem društvu i sve više svedočimo tome da su počinioci nasilja dominantni u načinima na koje vrše nasilje, a žrtve sve dominantnije u patnjama koje nose, kazala je psiholog Branka Ćalasan, deo tima koji je radio na film “Preobražaj”.

- Važno je i žrtve i počinioce zbrinuti adekvatno, a odgovorni smo svi. Pozivam da zajedno preuzmemo odgovornost i lično damo doprinos da vršnjačkom nasilju stanemo na put koliko je to moguće - kazala je psiholog Ćalas i zahvalila NVO “Bubulj” na realizovanom projektu.

Profesorica Mirjana Savićević kaže da nije prvi put da Srednja ekonomsko-ugostiteljskom škola sarađuje sa produkcijskom kućom “Bubulj” i njenim direktorom – Dejanom Senićem.

Film "Preobražaj" ima edukativni karakter i urađen je sa ciljem da ukaže na aktuelnu problematiku sa jakom porukom “neka vršnjačko nasilje ostane samo u filmu”.

Realizaciju projekta NVO “Bubulj” podržala je Opština Bar putem "Javnog konkursa za raspodelu sredstava nevladinim organizacijama za 2020. godinu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!