DA VLAST ISPUNI ZAVET AMFILOHIJA: U Sabornom Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici godišnji pomen

Veliša Kadić

31. 10. 2021. u 07:30

GODINU je dana od kako se u carstvo nebesko preselio mitropolit Amfilohije, stožer vere pravoslavne u Crnoj Gori koga su vernici neizmerno voleli i poštovali.

ДА ВЛАСТ ИСПУНИ ЗАВЕТ АМФИЛОХИЈА: У Саборном Храму Христовог васкрсења у Подгорици годишњи помен

Foto Srpski nacionalni savet CG

Juče je u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, u čijoj kripti počiva mitropolit Amfilohije, služen godišnji pomen i zaupokojna liturgija koju je služio njegov naslednik, vladika Joanikije sa arhijerejima SPC, uz mnogobrojno sveštenstvo.

Na kraju liturgije mitropolit Joanikije održao je kratku besedu u kojoj je govorio o blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju:

- Govorio je često "vasiona mi je mala", a kako je otišao sa ovog sveta još mu se više divimo. Često se uspinjao na Golgotu Hristovu, ali tada je bio najjači, jer je bio sa Hristom. Od njega se nije odvajao ni u najtežim vremenima kad je trpeo teškoće i uvrede.

Amfilohije Radović, Foto D. Milovanović

Ostavio je predubok trag kao arhijerej, učitelj, prosvetitelj i neimar, objedinitelj naroda, a posebno kao onaj koji je po ugledu na Hrista, pretrpeo uvrede, optužbe, laži, klevete, i trpi ih dan danas.

Mitropolit Joanikije dodao je i da je bilo mnogo mreža lukavstva, pakosti i zlobe, koje su ga odmah počele loviti, ali su se grdno prevarili:

- Pa su se mreže polako, ali sigurno raspadale kao paučina. Ali, trebala je snaga duha i ogromna hrabrost i vizija da se nešto uradi od ispepeljene Crne Gore. Amfilohije je rasplamsavao oganj vere i znao je šta je Crna Gora i šta Crna Gora baštini. A znao je dobro, i to je često govorio. A znao je dobro, i to je često govorio, šta nije Crna Gora, šta je rđa koju treba skloniti sa lica Crne Gore. On je u tome u potpunosti uspeo i vratio Crnu Goru njoj samoj, vratio je Njegošu, Svetom Petru, Svetom Savi, Svetom Kirilu i Metodiju, vratio je Hristu. Vratio je tamo gde je ona uvek bila.

Čelnik Mitropolije crnogorsko-primorske istakao je i da smo za proteklih 30 godina živeli u vremenu mitropolita Amfilohija:

- Poslednjih dana organizovali smo dane mitropolita Amfilohija, pa smo mu kroz brojne učene ljude odali čast, kao što smo ga slušali svih ovih godina. Patrijarh Porfirije je preneo blagoslov, pozdrave i ljubavi.

Mitropolit cnogorsko-primorski Joanikije, Foto Srpski nacionalni savet CG

Liturgiji su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić, predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, ministri, politički lideri Andrija Mandić, Milan Knežević,

Vladimir Joković, Marko Milačić i drugi. Njih je mitropolit Joanikije pomenuo:

- Nisu se još odvojili od naroda, nadam se i da neće, da će ostati sa svojim narodom i da će ispuniti sve ono što od njih očekuju. Narod sve gleda i kroz sve to gledamo i zavet blaženopočivšeg mitropolita, koji nas je učio da se odreknemo svake sebičnosti, da ne budemo ljudi ograničeni svojim malim sitnim, zemaljskim interesima, nego da se žrtvujemo za druge, svoju otadžbinu i budućnost našeg naroda.

Začetnik duhovne obnove

Otkako se pre 30 godina vladika Amfilohije vratio u Crnu Goru, počinje velika duhova obnova, pre svega obnova vere u narodu. Duhovna obnova je svoj vidljivi izraz dobijala i u obnovi hramova i manastira. To nisu mrtve građevine nego živa duhovna saborišta vernog naroda kao što su bila u vremenu stare slave. Obnovljeno je oko 700 svetinja, što je znak da je duhovna obnova u Crnoj Gori božje delo. Crna Gora je krajem devedesetih spala na desetak prohijskih sveštenika, a danas nema sela koje nema svog paroha!

I mala Una na pomenu

UNA Rajović (9), kumče mitropolita Amfilohija, posetila je njegov grob i položila korpicu sa cvećem. Bila je tužna i ovog jutra, kao i onog dana kada je čula tužnu vestu.

- Dolazimo mi često kod mitropolita, porazgovaramo sa njim, osnažimo se i duhovno okrepimo - kaže za "Novosti", Unin tata Petar Rajović. - Čak ni meni nije dozvolila da napravim sliku kraj groba. Položila je korpicu sa cvećem, zapalila sveću. Videla se potom sa mitropolitom Joanikijem koji je darovao jednom ikonicom, koju je čvrsto prigrlila na grudi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave