VLAST SE SVAĐA, A KORUPCIJA CVETA: Evropska komisija u svom izveštaju iznela mnogobrojne zamerke o napretku Crne Gore

I. D. S.

20. 10. 2021. u 08:38

KORUPCIJA je i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima, u pravosuđu i u izbornoj reformi gotovo da nema napretka...

ВЛАСТ СЕ СВАЂА, А КОРУПЦИЈА ЦВЕТА: Европска комисија у свом извештају изнела многобројне замерке о напретку Црне Горе

Foto gov.me

To su samo neke od zamerki koje Evropska komisija navodi u najnovijem izveštaju o napretku Crne Gore. Kako navode, tenzije i nepoverenje među političkim akterima obeležili su izveštajni period, a neslaganja između izvršne i zakonodavne vlasti usporila su reforme.

EK u izveštaju ističe da je, uprkos proaktivnijem pristupu Agencije za borbu protiv korupcije, ona i dalje rasprostranjena u mnogim oblastima i da izaziva zabrinutost.

- Postoji potreba za snažnom političkom voljom za efikasno rešavanje ovog pitanja, kao i snažnim odgovorom krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou - istaknuto je u dokumentu.

- Tenzije i nepoverenje među političkim akterima obeležili su izveštajni period. Duboka polarizacija između nove vladajuće većine i opozicije trajala je tokom 2020. i pojačala se u postizbornom periodu. Uzavreli odnosi i nepoverenje podstakli su česte eskalacije i dodatno pogoršali političke podele, uključujući i unutar vladajuće većine.

Tenzije u EK ukazuju i na nepoverenje među političarima, Foto ec.europa.eu

EK ne vidi napredak u oblasti pravosuđa i ističe da implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira.

- Odlučna politička posvećenost potrebna za deblokiranje važnih segmenata tih reformi još je neispunjena, a brojna imenovanja u pravosuđu su na čekanju u Parlamentu zbog nemogućnosti osiguranja kvalifikovane većine - kaže se u dokumentu.

EK zamera i to što Skupština do sada nije uspela da osigura potrebnu 2/3 većinu za važna imenovanja sudija, pa su ključne funkcije pravosudnog sistema i dalje popunjene na osnovu vršilaca dužnosti, ali i to što je vladajuća većina često inicirala ili donosila zakone po ubrzanoj proceduri, bez neophodnih javnih konsultacija i bez odgovarajućeg uzimanja u obzir uslova za pristupanje EU. Takođe, poručuju da ostaje da se obezbedi verodostojan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor na aferu "Koverta".

Šverc duvana

EVROPSKA komisija konstatuje da je broj predmeta organizovanog kriminala koji su istraženi i procesuirani nastavio da raste, a da se broj predmeta u kojima je presuđeno skoro utrostručio. Ipak, navode da kapaciteti za rešavanje krijumčarenja duvana i pranja novca nisu na očekivanom nivou, pa bi Crna Gora trebalo da reši neke sistemske nedostatke u krivičnom pravosuđu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati