PRERADA NAFTE U CRNOJ GORI JE NEMOGUĆA MISIJA: Prodavaće sirovi proizvod, jer nema tehnologije ni znanja

I. D. S.

22. 09. 2021. u 08:33

U MINISTARSTVU kapitalnih investicija optimistični su kada je reč o potrazi za naftom u podmorju kod Ulcinja koje je počelo 2018. godine.

ПРЕРАДА НАФТЕ У ЦРНОЈ ГОРИ ЈЕ НЕМОГУЋА МИСИЈА: Продаваће сирови производ, јер нема технологије ни знања

Foto Vlada CG

U slučaju da se ta nadanja obistine, proizvodnja bi počela za tri godine, a plan je da se nafta prodaje sirova. Iako je uvek isplativije prodavati prerađeni proizvod, prema oceni ekonomskog analitičara, Vasilija Kostića, Crna Gora, između ostalog, ne raspolaže neophodnom tehnologijom, znanjem i ljudskim resursima za takav poduhvat, te je prerada izazov na koji ne može odgovoriti.

Da istražno bušenje u podmorju kod Ulcinja obećava da će se naći veliko nalazište nafte, ali i da na teritoriji Crne Gore postoji još nekoliko potencijalnih nalazišta, nedavno je saopštio državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović.

- Trenutna dubina bušotine u Ulcinju 4.700 metara. Veliki je optimizam da će se u formaciji frakturisanih karbonata na dubini od 6.500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište. Postoji još nekoliko interesantnih koncesionih područja, sa aspekta istraživanja nafte i gasa i kada se, u zavisnosti od rezultata ENI/"Novatekove" bušotine, raspišu tenderi, javnost će biti na vreme informisana - kazao je Perunović.

Foto PR Centar

Vasilije Kostić

Kako je naveo, nakon potvrđivanja rezervi u postojećem ležištu, sledeća faza je razvoj ležišta, što podrazumeva dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje.

- U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju životne sredine i plan je da se proizvedena nafta prodaje kao sirova - naveo je Perunović.

Kako, za "Novosti", objašnjava ekonomski analitičar Vasilije Kostić, uvek je isplativije prodavati proizvod ili poluproizvod nego li samu sirovinu.

- Ali za proizvodnju je neophodno, osim tehnologije i znanje u upravljanju i primeni tehnologije. Potrebni su značajni ljudski resursi. Potom su vrlo diskutabilne potencijalne implikacije jednog takvog projekta sa aspekta postojeće strategije razvoja privrede i društva i još niz drugih veoma složenih činilaca, pogotovo ako se uzme da je rafinerija direktno suprotna našem konceptu ekološke i turističke destinacije - kazao je Kostić.

 

SIROVINE BOLjE ZA IMIDž

MNOGO bliža je opcija da se prodaje sirova nafta i da se takva proizvodnja odvija daleko od naših granica. Na taj način, mislim da bi potencijalno štetne posledice po naš ukupan razvoj, a naročito po imidž male i privlačne turističke destinacije, bile znatno manje - kazao je Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!