BEZ POSLA OKO 20 ODSTO RADNO AKTIVNIH: Stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori porasla za osam odsto u odnosu na 2019.

I. D. S.

11. 09. 2021. u 08:30

U CRNOJ Gori je u prvom kvartalu, prema podacima Monstata, bilo 238.400 radno aktivnih stanovnika, od čega je nezaposlenih više od 46.000, odnosno 19,4 odsto.

БЕЗ ПОСЛА ОКО 20 ОДСТО РАДНО АКТИВНИХ: Стопа незапослености у Црној Гори порасла за осам одсто у односу на 2019.

KRIZA Nezaposlenih 19,4 odsto, Foto in4s.net

Stopa nezaposlenosti u odnosu na 2019. porasla je čak osam odsto. Veliki broj nezaposlenih zaostavština je prethodnog režima, smatraju u delu parlamentarne većine, ističući da je pandemija virusa korona dodatno zakomplikovala situaciju na tržištu rada.

Podaci zavoda za statistiku pokazuju i da je među nezaposlenima veliki broj visokoobrazovanih, te da je od ukupnog broja ljudi koji ne rade - visokoškolaca čak 20,1 odsto. Iz SNP smatraju da je veliki broj nezaposlenih zaostavština bivšeg režima.

Poslanica Danijela Đurović navodi da je kovid-kriza tokom 2020. ukazala na svu slabost crnogorske privrede koja se primarno oslanja na uslužne delatnosti.

Uprkos odgovornijoj socijalnoj politici aktuelne Vlade, smatra da još nedostaju ozbiljne mere na reformi industrijskog sektora i njegovog oživljavanja.

- Naravno da je ovo i najkompleksnije znajući da je privreda u Crnoj Gori sistemski uništavana 30 godina, te za njeno oživljavanje treba ozbiljan i studiozan pristup, ali hitan i neophodan - poručila je poslanica SNP-a.

Iako je alarmantno da je od ukupno aktivnog stanovništva nezaposleno gotovo 20 odsto, u Demokratskoj Crnoj Gori ističu da taj podatak ohrabruje ako se u obzir uzme to da je u julu prošle godine stopa nezaposlenosti bila 32,5 odsto.

- Turizam koji je kičma crnogorske ekonomije je od početka pandemije virusa korona, pa do novih mera, koje je preduzela nova Vlada, bio na kolenima. Najveći broj radnih mesta je bio ugašen u sektoru turizma i uslužnim delatnostima usled pogrešne ekonomske procene bivše Vlade da zaključavanje kompletne privrede može doneti boljitak. Na sreću građana, uspešna turistička sezona, dalja imunizacija građana i nastavak subvencija privredi doveli su do povećanja broja radnih mesta - smatra poslanica Demokrata Zdenka Popović.

SUBVENCIJE I POVLASTICE

U CILjU smanjenja nezaposlenosti Vlada i Ministarstvo ekonomskog razvoja predvideli su subvencije za nova zapošljavanja. Poslodavci će biti oslobođeni plaćanja dela poreza na dohodak građana i doprinosa za PIO od 90 osto za 2021, 60 odsto za 2022. i 30 odsto za 2023. godinu za svako novo radno mesto. Nameravaju i da posredstvom Programa za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu podstiču inkluziju i zapošljivost dugoročno nezaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024