PREMIJER GRADI JAPANSKU KUĆU: U Japanu, crnogorskom, s nestrpljenjem čekaju da vlasti ispune obećanje

M. SEKULOVIĆ

10. 09. 2021. u 10:00

JAPAN, crnogorski, pod Komovima oživi tek kada se leti "prikupe" Japanci sa raznih strana sveta i uz domaću "mučenicu" krene pesma - "Iz Japana Gara zove, da joj dođem pod Komove". Tako je bilo i ovoga leta.

ПРЕМИЈЕР ГРАДИ ЈАПАНСКУ КУЋУ: У Јапану, црногорском, с нестрпљењем чекају да власти испуне обећање

Vredni Japanci kad dođu u zavičaj gledaju da što više urade, Foto M. Sekulović

Okupili su se i složno zasukali rukave da urade put. Možda će ubuduće biti življe, što zbog boljeg prilaza, što zbog obećanja premijera Zdravka Krivokapića, koji je prilikom posete ovog leta, najavio izgradnju Japanske kuće.

- Čusmo, Zdravko obeća gradnju Japanske kuće. Veli, gradiće se s ciljem da se uspostavi još bolja saradnja između Crne Gore i velike azijske države Japan. Zbog udaljenosti od sveta selo je i dobilo takav naziv. Znaš ono, kada nekome objašnjavaš udaljenost nečega pa kaže: To ti je bestraga kao Japan... Eto, ako izgrade Japansku kuću, valjda i za nas dolaze bolji dani - priča meštanin Radenko Janković, koji pokazuje japanske trešnje zasađene u krugu Avanturističkog centra "Mojan". - Vlada Japana je poklonila Domu zdravlja u Andrijevici i vredan reanimobil. Dolazili su ovde japanski biznismeni. Valjda nešto krene nabolje.

U Japanu dim se vije iz svega desetak odžaka.

- Otišli ljudi, ostalo selo - kaže, onako, više za sebe Dragan Vučeljić, koji napominje da ovde dolaze turisti, ali, ne zadržavaju se.

- Ja sam se vratio iz Podgorice na očevinu.

Bavim se stočarstvom i verujem u procvat ovoga kraja.

Potpredsednik Opštine Andrijevica, kojoj pripada Japan, Vesko Raketić, kaže da su mnogi privučeni imenom sela.

- Moramo to sada valorizovati, naravno na korist naših Japanaca. Dobro bi bilo da i oni Japanci iz Azije priskoče u pomoć - kaže Raketić, koji ističe da je reč o dobrim i vrednim domaćinima, ma gde god živeli.

Da su takvi Japanci potvrdili nedavno gradeći dva kilometra puta do svog sela na nesvakidašnji način - betonirajući ga ručno.

- Nismo sirotinja, ali, nismo imali 100.000 da sagradimo put. Nije ovo lako, ali složni smo - kažu Japanci.

STRUJA U PREKIDU

U JAPANU kažu da je od društva trebalo da dobiju bar ono što i drugi. Put, uredno snabdevanje strujom, jer su na njihovoj Mojanskoj reci sagrađene čak tri mini-hidroelektrane.

- A mi ni za Novu godinu nismo imali struje. Došla je tek iza Božića - kažu u Japanu, crnogorskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!