SAMO ROBA SA PEČATOM EK NA RAFU: Vlada donela Uredbu, na tržište može nova hrana koju je odobrila Evropska komisija

Z.Z.

09. 09. 2021. u 09:21

NA crnogorskom tržištu u narednom periodu mogu se naći pojedine vrste hrane, koje se uvoze iz različitih zemalja sveta, isključivo uz odobrenje Evropske komisije.

САМО РОБА СА ПЕЧАТОМ ЕК НА РАФУ: Влада донела Уредбу, на тржиште може нова храна коју је одобрила Европска комисија

Foto Arhiva

Na toj listi su pojedini poljoprivredni proizvodi, dodaci ishrani, određene vrste hleba i mleka.

Vlada je usvojila izmenjenu Uredbu o novoj hrani koja se može koristiti i stavljati na tržište. I to je deo obaveza koje proističu iz usklađivanja sa evropskim standardima.

- Reč je o različitim vrstama poljoprivrednih proizvoda, pre svega semena, kao što su npr. čija semenke sve zastupljenije u našim trgovinama. Osim toga, uljana repica, ali i proizvodi koji se dobijaju primenom novih tehnologija kao što su pojedine vrste hleba i pasterizovano mleko - pojasnila je Biljana Blečić, pomoćnica direktora u Upravi za bezbednost hrane.

Uredba se, kako je saopšteno iz Vlade, donosi radi obezbeđenja sprovođenja Zakona o bezbednosti hrane i usaglašavanja sa pravnom tekovinom Evropske unije, a posebno u odnosu na novu hranu i njene sastojke. U skladu sa propisanim odredbama, na tržište Crne Gore je dozvoljeno stavljati samo vrste nove hrane koju je odobrila Evropska komisija, uvrstila na listu i objavila pojedinačnim navedenim uredbama. Sastavni deo Uredbe je i lista koja se menja sa bliže utvrđenim uslovima za korišćenje i stavljanje na tržište nove hrane kao i opis metode njene analize i zaštitne mere, navodi se u saopštenju sa sednice izvršne vlasti.

- Nova hrana koja se nalazi na tzv. listi odobrene hrane može se stavljati i na tržište Crne Gore. To znači da je u evropskim laboratorijama prošla sve analize koje potvrđuju njenu sigurnu upotrebu - istakla je Blečićeva.

Pitali smo je i kakva je situacija sa hranom bila tokom ovog leta, ako se ima u vidu turistička sezona i da su potrošnja i promet bili veći od planiranih.

- Bez imalo zadrške mogu reći da smo zadovoljni efektima postignute kontrole što se najbolje vidi po tome da u ovoj godini nismo imali nijedan slučaj trovanja hranom - kaže Blečićeva.

KONTROLA NA GRANICAMA

BLEČIĆEVA je naglasila da su kao i u ranijem periodu kontrole bile pojačane na granicama, te da su vraćene znatne količine naročito voća i povrća zbog nedozvoljene količine pesticida i konzervansa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina