MEDOJEVIĆ: I posle Mila - Milo!

Novosti online

02. 09. 2021. u 14:06

PREDSEDNIK Pokreta za promene Nebojša Medojević napisao je na svom profilu na Fejsbuku da su takozvane tenzije oko ustoličenja mitropolita Joanikija podmukli dil prve i druge familije, čiji je cilj internacionalizacija i ulazak DPS-a bez Mila Đukanovića u krivu Vladu.

МЕДОЈЕВИЋ: И после Мила - Мило!

Nebojša Medojević / Arhiva Novosti

- U svakoj pravnoj i demokratskoj državi sa poretkom zasnovanim na Ustavu i zakonima, ustoličenje mitropolita Joanikija bi bila svečanost za vernike MCP SPC i bila bi održana tamo gde organizator to želi. U skladu sa Ustavom i zakonima. MCP SPC kao organizator prijavljuje skup i odgovorna je za organizaciju i red na skupu. Građani koji žele da protestuju protiv treba da prijave skup u skladu sa zakonom i oni su odgovorni za organizaciju i red na tom skupu - napisao je Medojević na Fejsbuku.


Medojević ističe da je uloga države da izvrši procenu bezbednosti i da napravi plan obezbeđenja ovih skupova.

- Plan podrazumeva određivanje dovoljno velike distance između dva skupa, sprečavanje fizičkog kontakta, definisanje bezbednosnih koridora za dolazak i odlazak pristalica sa skupova, plan regulacije saobraćaja, posebna prismotra i pažnja na bezbednosno interesantna lica i poznate ekstremiste i organizovanih ekstremističkih grupa, pozicioniranje mobilnih jedinica policije na lokacije za eventualno sprečavanje pokreta pristalica izvan bezbednosnih koridora, video-sistem nadzora, itd itd. DF je organizovao preko 100 protesta i svaki je bio prijavljen po Zakonu, a red je održavala redarska služba. Organizatori su po zakonu obavezni da obezbede red i mirni karakter skupa - podsetio je on.

Prema njegovim rečima, policija je dužna da obezbedi javni red i mir i spreči eventualna kršenja zakona i incidente i procesuira one koji krše zakon i ugrožavaju bezbednost učesnika skupova.

- Ustoličenje mitropolita Joanikija jeste događaj sa bezbednosnim rizicima, ali ne većim od organizacije neke utakmice od 20.000 gledalaca koji se nalaze na istom mestu – stadionu. Pa niko ne otkazuje utakmice zbog mogućeg sukoba navijača. Ogromna većina navijača poštuje red i zakon i navija za svoj klub, a huligani koji eventualno prekrše zakon i krenu u nasilje se evidentiraju i procesuiraju. Ovde se, dakle, ne radi o stvarnom bezbednosnom riziku, sa kojim se organizatori i službe bezbednosti ne mogu nositi. Ovde se radi o namernom veštačkom podizanju tenzija i nameri da se ova Vlada pokaže nesposobnom za održavanje Ustavnog poretka i obezbeđivanje javnog reda i mira, kako bi se otvorio politički prostor za internacionalizaciju i uvođenje stranih faktora u posredovanje. Onda će se pod izlizanim i potrošenim besmislenim floskulama ’dijalog‘, ’tolerancija‘, ’kompromis‘, ’evropski put‘, ’građanski mir‘ otvoriti pitanje ulaska DPS-a u Vladu Krivokapića, što je i bio osnovni zadatak ove prevare posle 30. avgusta - naglasio je Medojević.

Kako je dodao, internacionalizacija rešavanja veštački naduvane krize (oko Crkve) u suštini treba da dovede do mirnog odlaska Đukanovića iz politike, uz garancije da se on i članovi njegove šire porodice neće hapsiti, da im se neće pleniti opljačkana imovina i da će imati imunitet od krivičnog progona.

- I DPS bez njega i kompromitovanih kadrova korupcijom, treba da uđe u koaliciju sa Krivim, Demokratama i Urom. Da Milo ode, a da njegova politika ostane. I posle Mila, Milo. Da se narod željan pravde i slobode izigra, izda i prevari i da Crna Gora nastavi sigurnim putem ka bankrotu, trajnom siromaštvu i korupciji i vladavini globalne duboke države preko njihovih poslušnika - piše Medojević.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)