SPREMNI ZA NOVE POŽARE: Vlada Crne Gore o vatrenim stihijama koje su ovog leta protutnjale tom zemljom

V. K.

26. 08. 2021. u 17:37

POŽARNA sezona dočekana je spremno, a opštinske službe Direktorat za zaštitu i spašavanje i drugi subjekti sistema uspevaju da drže stanje požara pod kontrolom.

СПРЕМНИ ЗА НОВЕ ПОЖАРЕ: Влада Црне Горе о ватреним стихијама које су овог лета протутњале том земљом

Foto: V. K.

U požarima nije izgubljen ni jedan ljudski život, nije izgoreo niti jedan stambeni objekat, a najveći deo izgorelih površina čine nisko rastinje i trava, dok je samo manji deo šuma. Trenutno u Crnoj Gori nema niti jedan aktivan požar u zaštićenim područjima.

Foto: V. K.

Ovo se navodi u informaciji o stanju požara u Crnoj Gori koju je usvojila Vlada na današnjoj sednici, podsetivši da u ovom trenutku ne postoji niti jedan aktivan požar u zaštićenim područjima nacionalnih parkova.

Foto: V. K.

- Planirano je da, ukoliko dođe do eskalacije požara većih razmera, Operativni štab za zaštitu i spašavanje bude u stalnom zasedanju i angažuje jedan broj vozila i vatrogasaca-spasilaca iz opština koje u tom trenutku imaju manji požarni rizik, a koji bi bili stacionirani u ugroženim opštinama koje imaju odgovarajuće smeštajne kapacitete, što je i do sada u nekoliko navrata bio slučaj, kako bi se podigao nivo efikasnosti i brzine reagovanja, te omogućila zamenjivost vatrogasaca-spasilaca na terenu - navodi se u saopštenju Vlade, uz konstataciju da u ovom trenutku nema potrebe za angažovanjem međunarodne pomoć po osnovu sporazuma o bilateralnoj saradnji sa susednim državama ili putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Evropske unije i NATO-a.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je zaduženo da prati situaciju na terenu i, ukoliko bude neophodno, odmah informiše Vladu o potrebi slanja zahteva za pomoć drugim državama i organizacijama - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok