JOANIKIJE NA IZLOŽBI "VASKRS SVETINJA" : Mitropolit posetio Miholjsku prevlaku kod Tivta

V. K.

28. 07. 2021. u 22:09

LEPO, vrlo lepo! Ovako je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ocenio izložbu fotografija "Vaskrs svetinja" foto-reportera "Večernjih novosti" Zorana Jovanovića u Manastiru Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci kod Tivta.

ЈОАНИКИЈЕ НА ИЗЛОЖБИ ВАСКРС СВЕТИЊА : Митрополит посетио Михољску превлаку код Тивта

Foto Novosti

Kada je došao do slike na kojoj se nalazi blaženopočivši mitropolit Amfilohije, zastao je i poluglasno se obratio ocu Benediktu, igumanu manastira:

- Veoma lep portret, veran kao da je ovde.

Objektivom našeg kolege, ovekovečen je vaskrs svetinja u Crnoj Gori u poslednjih 30 godina. Velika duhovna obnova počela je dolaskom mitropolita Amfilohija, a svoj vidljiv izraz dobila i u obnovi hramova i manastira. Izložba "Vaskrs svetinja" deo je Međunarodne duhovne manifestacije "Sveti Jevstatije prevlački. Mitropolit Amfilohije, ličnost, delo, misija" koja se ove godine prvi put održala bez njenog osnivača blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Na izložbi je predstavljeno više od stotinu fotografija sakralnih objekata i liturgijskog života Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori iz tri vremenska perioda: dok su još bili zarušeni, tokom i posle obnove.

Fotografije su nastale pre 25 godina, kada je Jovanović počeo da radi priču o razrušenim manastirima u Crnoj Gori, prateći potom njihovo "vaskrsenje".

Izložba "Vaskrs svetinja" trajno će ostati u Crnoj Gori, odakle će ići u dalji život.

Posle Miholjske prevlake biće preneta u Nikšić, a zatim u Podgoricu.

- Voleo bih da ove moje fotografije krase zidove manastira u kojima su nastale - kaže Zoran Jovanović, foto-reporter "Večernjih novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)