FRONT SPREMAN ZA BORBU I NA ULICI: Nakon propalih pregovora parlamentarne većine politička scena sve komplikovanija

V.K.

22. 07. 2021. u 08:38

PRIMIČE se godina od pada režima Mila Đukanovića (30. avgusta), a sistem koji je po Crnu Goru ostavio katastrofalne posledice još nije demontiran!

ФРОНТ СПРЕМАН ЗА БОРБУ И НА УЛИЦИ: Након пропалих преговора парламентарне већине политичка сцена све компликованија

Foto Skupština.me

Iz Demokratkog fronta već najavljuju nove vidove političke borbe, ne isključujući ni ulicu. Nakon propalih pregovora parlamentarne većine oko prevazilaženja političke i društvene krize i politički analitičari procenjuju da će jesen doneti radikalizaciju političkih prilika.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević poručuje da su izbori jedino rešenje ako ne bude postignut dogovor o novoj vladi, bez aktuelnog premijera Krivokapića.

- Ovako više ne ide. Ako ne možemo da se dogovorimo, a ovo govorim u svoje ime, u političkoj teoriji i praksi postoji samo jedno rešenje - izbori. Mi nismo izazvali krizu, već premijer koji je od parlamenta tražio smenu ministra kog je predložio, a koji nije član DF, ni koalicije "Za budućnost Crne Gore". Premijer, u normalnim državama, prvo konsultuje većinu u parlamentu, pa onda šalje inicijative. Ako vi kao premijer nemate podršku za smenu ministra, onda treba da tražite poverenje za čitavu vladu - smatra Medojević.

Doktor pravnih nauka, profesor Đorđije Blažić saopštio je ovim povodom da kad padne premijer - pada kompletna vlada.

- Vlada kojoj prestane mandat radi do izbora nove. To je ključni trenutak i tu ključnu ulogu igraju Ustav i predsednik države. Ta se vlada bira samo nakon parlamentarnih izbora.

Nema drugog modela. Zato što samo u toj situaciji, kad prestane mandat parlamentu, predsednik koristi svoja ustavna ovlašćenja raspisivanja izbora, a on predlaže mandatara u roku od 30 dana. Izbor vlade je moguć ali nakon sprovedenih parlamentarnih izbora - objašnjava Blažić.

POVRATAK DPS

OPOZICIONA DPS prekinuće bojkot Skupštine Crne Gore i njeni poslanici prisustvovaće premijerskom satu, koji je zakazan za 29. jul. DPS od maja bokotuje rad Parlamenta nezadovoljna odlukama vladajuće većine, naročito usvajanjem tužilačkih zakona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)