SPREMNI ZA SVE AKCIDENTE: Pojačane aktivnost hercegnovske službe zaštite i spasavanja

V: V.

21. 07. 2021. u 17:50

PRIPADNICI Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi, koji su brzom intervencijom sprečili širenje požara na Orjenu, u špicu turističke sezone na terenu su dodatno aktivni.

СПРЕМНИ ЗА СВЕ АКЦИДЕНТЕ: Појачане активност херцегновске службе заштите и спасавања

Foto. V. V.

Uporedo rade i na izradi dokumentacije u okviru akcionog plana delovanja u vanrednim situacijama.

Prema rečima samostalnog savetnika u Službi zaštite i spasavanja Zorana Gambera, završena je procena rizika na teritoriji Opštine Herceg Novi i taj dokument je predat lokalnoj upravi.

– Predstoji još da se napravi studija za sistem obaveštavanja i uzbunjivanja i da se nabavi adekvatna aparatura, koja bi se postavila na teritoriji hercegnovske opštine.To je projekat koji je aktuelan n nivou države, ali još ni jedna opština nije uspela da nabavi taj sistem, koji je dosta skup. Nadam se da ćemo u skorije vreme ispuniti i te obaveze - očekuje Gamber.

Na usvajanje u gradskoj skupštini čekaju i plan zaštite i spasavanja od klizišta koji je prošao postupak javne rasprave, kao i plan zaštite od poplava.

Treba istaći da je Herceg Novi prva opština u Crnoj Gori koja ima urađene planove zaštite i spasavanja od zemljotresa, kao i zaštite i spasavanja od klizišta i odrona. Ovaj plan dobio je i saglasnosti Direktorata, a u postupku je usvajanja u lokalnom parlamentu.

Foto: V. V.

– Završen je Plan zaštite i spasavanja od požara i Plan zaštite i spasavanja od zemljotresa, a sa ova dva posljednja, koja su u skupštinskoj proceduri, biće zaokružena kompletna planska dokumentacija koja se odnosi na hercegnovsku Službu - napominje Gamber.

Prema njegovim rečima u okviru IPA projekta pokrenuta je procedura za nabavku petnaestak termalnih kamera koje bi bile postavljene na rizičnim lokacijama, teritorijalno udaljenim, da bi se na vreme detektovala pojava požara.

Da bi ovi važni planovi bili usvojeni a u praksi efikasni, Gamber kaže da sarađuju sa svim institucijama u gradu, organima Opštine Herceg Novi, Direktoratom, policijom, Vojskom Crne Gore, a u poslednje vreme i sa službom hitne pomoći.

- Tako smo uvezani da zajedno možemo da odreagujemo na bilo koju vrstu akcidenta - ističe Gamber, apelujući da se strogo poštuje zabrana loženja na otvorenom što je posebno opasno pri visokim temperaturama vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna