CENA MLEKA USLOV OPSTANKA STOČARA: Farmeri se nadaju iako su njihovi zahtevi ministarstvu neprihvatljivi

I. D. STOJADINOVIĆ

20. 07. 2021. u 08:38

CRNOGORSKI poljoprivrednici, nakon što je resorni ministar Aleksandar Stijović kazao da farmeri traže nerealno, poručili su da su njihovi zahtevi opravdani i racionalni, te da ukoliko se oni ne ispune, odnosno ukoliko se otkupna cena mleka ne poveća, stočari ne mogu računati na zaradu i opstanak.

ЦЕНА МЛЕКА УСЛОВ ОПСТАНКА СТОЧАРА: Фармери се надају иако су њихови захтеви министарству неприхватљиви

Foto Tanjug

Ipak, u Uniji stočara nadaju se da će sa Ministarstvom finansija naći rešenje za tešku situaciju.

Farmeri su proteklih nedelja na traktorima dolazili pred Skupštinu zahtevajući da se snizi cena stočne hrane, poveća otkupna cena mleka, a traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine, kao i rešavanje viškova crnogorskih sireva.

Za ministra Stijovića, kako je poručio, tema subvencija za mleko zatvorena je do kraja jula.

Iz njegovog resora su obećali da će pratiti dešavanja u narednom periodu i pokušati da reaguju u meri mogućeg, ali i pojasnili da je agrobudžet zatvoren i da zahtev za subvencijom od pet centi po litru nije realan. Drugačije na situaciju, pak, gledaju poljoprivrednici.

- Kada smo radili ekonomsku kalkulaciju, vodili smo se činjenicom da je država u problemu, da su finansije loše, da teret teškog vremena treba da podelimo svi. Trenutno stanje je takvo da je teret vremena usmeren samo prema proizvođačima mleka, ljudima koji su zbog loše poljoprivredne politike, vođenje čitav niz decenija, iscrpljeni i čija je ekonomske snaga loša. Neshvatljivi su stavovi ministra poljoprivrede Aleksandara Stijovića - poručio je predsednik Unije stočara Milko Živković.

Aleksandar Stijović, Foto Arhiva

Kako ističe, ministar poljoprivrede nije pokazao dovoljno dobre volje, iako je ranije kazao da je svestan činjenice da je stanje jako teško, te obećao da će sa premijerom naći rešenje da se poljoprivrednicima pomogne.

- Stijović je kazao da bi za pomoć proizvođačima mleka trebalo 3,1 milion evra. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se zvanično otkupljuje oko 70.000 litara mleka i ako to pomnožimo sa brojem dana videćemo da je to značajno manja cifra. Odnosno, ako uzmemo količinu novca koja je isplaćena u 2020. kao premije za mlekarski sektor, videćemo da je to značajno manja cifra. Zato smo izašli sa predlogom, da ne bismo kalkulisali sa brojkama, da ministarstvo poveća za 50 odsto već isplaćene premije u ovoj godini i tada ćemo doći do neke realne cifre, a to je znatno ispod dva miliona evra - kaže Živković.

PRIHVATLjIVO 54 CENTA ZA OTKUP

DA bi stočari mogli da računaju na zaradu, otkupna cena mleka sa pratećim premijama trebalo bi da iznosi 54 centa, kaže predsednik Unije stočara, a ona je trenutno, u najboljem slučaju 44 centa, dok je premija po litru najviše 11 centi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!