DAN DRŽAVNOSTI CRNE GORE: Kovačević se poklonio se senima ratnika sa Vučjeg dola

V. K.

13. 07. 2021. u 12:41

PREDSEDNIK Opštine Nikšić, Marko Kovačević poklonio se žrtvama palih boraca iz slavne bitke na Vučjem dolu i čestitao sugrađanima i građanima Crne Gore Dan državnosti 13. jul.

ДАН ДРЖАВНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ: Ковачевић се поклонио се сенима ратника са Вучјег дола

Foto V. K.

Kovačević je poručio da u lokalnoj upravi afirmišu datume koji spajaju građane, koji ih ne dele, te da je 13. jul svakako jedan od takvih datuma, dodajući da je duh vučedolskih ratnika bio i u ustanicima iz 1941. godine.

-Da nije bilo te bitke na Vučjem dolu ne bi bilo ni tog 13. jula 1878. godine kada je Knjaževina Crna Gora postala međunarodno priznata država. Duh tih ratnika sa Vučjeg dola bio je i u onim ljudima koji su ustali 13. jula 1941. godine protiv okupatora, a nakon 12. jula i Petrovdanske skupštine na kojoj je fašistička Italija želela da uspostavi satelitsku nezavisnu državu Crnu Goru. Dakle, naš narod je to odbio praktično jednoglasno i bio je opštenarodni ustanak, poručio je Kovačević sa Vučjeg dola, odajući sa tog istorijskog mesta počast i princu Mihailu Petroviću Njegošu, ličnosti koja je nepravedno bila zapostavljena godinama i decenijama unazad.

-On je tog 12. jula 1941. godine odbio da ponese krunu kraljevine Crne Gore koja bi se opet formirala pod patronatom fašističke Italije. To nije bio lak čin, ali je bio hrabar čin, bio je čin u duhu vučedolskih ratnika i jednako je važan kao i opštenarodni ustanak koji se zbio dan posle toga. Treba da pamtimo te ljude, kazao je Kovačević, poručujući da će lokalna samouprava afirmisati datume koji spajaju sve građane.

-Mi smo kao Opština odlučili da afirmišemo ove datume koji spajaju naše građane, koji ih ne dele, a 13. jul je svakako jedan od takvih datuma, bitka na Vučjem dolu takođe. Zato smo u susret 13. julu ispred zgrade Opštine Nikšić postavili vučedolski barjak krstaš sa inicijalima kralja Nikole. Jednostavno oko onih stvari, oko kojih nema dvojbe, njih treba da afirmišemo. Sa kojeg god ideološkog i političkog pola da posmatramo stvari, 13. jul ipak ostaje kao datum koji je iznad svega toga i koji treba svi zajedno da slavimo i obeležavamo, zaključio je Marko Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)