ADAPTIRANA DVA OBJEKTA U STAROM GRADU: Carinarnica od danas Centar za posetioce

B.D.

02. 07. 2021. u 14:05

STARI grad Bar kao jedno od najbogatijih kulturnih dobara u Crnoj Gori zaslužuje kvalitetnu i savremenu prezentacijua tom pravcu objekat Carinarnice od danas ima novu namenu.

АДАПТИРАНА ДВА ОБЈЕКТА У СТАРОМ ГРАДУ: Царинарница од данас Центар за посетиоце

Foto: B. D.

Objekat Carinarnice u Starom gradu Baru od danas  je savremeni   Centar za posetioce. Takođe, adaptiran je Teatar. Ovo je realizovani prvi segment  projekta FORTITUDE koji Opština Bar sprovodi od marta 2020.godine  Cilj projekta FORTITUDE. je valorizacija kulturno- istorijske baštine i bolje turističke ponude.

Opština Bar izvršila je adaptaciju dva objekta u Starom Baru: Carinarnice i Teatra, a ukupna vrednost radova iznosi 75.500,00 evra. Izvođač radova je Restart Ing d.o.o, investitor je Opština, a radovi su finansirani iz programa Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. U realizaciji projekta FORTITUDE su uključeni gradovi: Šibenik, Karlovac, Banja Luka, Herceg Novi  i Bar.

Danas su u starom gradu predsednik Opštine Dušan Raičević i šefica Kancelarije za upravljanje projektima Opštine Bar i projekt menadžer Ana Živanović, potpisali sertifikat o prijemu radova adaptacije sa izvršnom direktoricom firme koja je izvodila radove Restart Ing. doo, Gordanom Ražnatović.

Živanović je predstavila projekat i izvršene radove na adaptaciji ova dva objekta. Nakon pripremljenih konzervatorskih projekata za oba objekta i pribavljene saglasnosti na iste od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara, u okviru ovog posla na letnjoj sceni napravljena je nova, moderna konstrukcija sedišta za publiku, koja ima potpunu preglednost sa svih pozicija u gledalištu i estetski je uklopljena u ambijent. Postavljena je i nova scena, zidovi su očišćeni i sanirani, kao i osvetljenje na zidinama i sceni.

Foto: B. D.

Carinarnica je kompletno opremljena novim nameštajem, stolarijom i modernim tehnologijama koje će biti preduslov za kreiranje virtuelne realnosti i mogućnosti 3D obilaska starog grada za sve posetioce. Ovaj objekat sada dobija novu namenu – stara izložbena postavka će biti preseljena u Arhiepiskopsku palatu, a ovaj objekat postaje Centar za posetioce u kom će se posetiocima, pored informacija o starom gradu, pružati nova usluga – “Proširena stvarnost” što je predmet druge nabavke u okviru ovog projekta, a ova nova usluga će biti u funkciji od avgusta, nakon čega sledi i nabavka vredne produkcijske opreme za Teatar.

Predsednik Opštine Raičević kazao je da se na ovaj način potvrđuje da se naša vizija koju smo zacrtali 2018. više nego realna i ostvarljiva.

Foto: B. D.

- Tada smo istakli da je naš cilj da, iz godine u godinu, stavljamo u funkciju po jedan objekat u Starom Baru, počeli smo sa rekonstrukcijom crkve Svete Katarine, nastavili sa stavljanjem u funkciju Kreativnog Haba, a danas smo u prilici da ozvaničimo zavšretak radova na adaptaciji Teatra i Carinarnice. Naša su očekivanja  da će i radovi na uređenju arhiepiskopske palate koja će biti novi arheološki muzej Bara, započeti u narednim danima - kazao je Raičević.

- Ovo je kruna posvećenog rada Kancelarije za upravljanje projektima Opštine Bar, koja je formirana 2018. godine, oni su uspeli da Opštini Bar obezbede značajne projekte, a jedan od najznačajnijih je FORTITUDE čija se prva faza danas završava - kazao je Raičević.

Predsednik Opštine Bar ističe  da će Teatar biti centralno mesto za odvijanje nove manifestacije “Noć tvrđava” koja će biti uspostavljena naredne godine a da će do tada ljubitelji kulturnih dešavanja moći da uživaju u  programu Barskog ljetopisa na sceni u Starom Baru koja je nakon ove adaptacije u potpuno novom , savremenijem ambijentu.

- Revitalizujemo i otvaramo ogroman potencijal za kulturni turizam ali i za edukaciju, a na dobrobit građana Bara i Crne Gore, naveli su iz Opštine Bar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)