SKUPLJE CIGARETE I PIVO: Korigovan predlog Zakona o akcizama, predviđeni manji iznosi, primena se očekuje 1. jula

Z. Z.

07. 06. 2021. u 07:39

AKCIZNI proizvodi poskupljuju, ali ne onoliko koliko se prvobitno očekivalo. Vlada je naime predložila amandman na Zakon o akcizama koji predviđa manje iznose u odnosu na predložene.

СКУПЉЕ ЦИГАРЕТЕ И ПИВО: Коригован предлог Закона о акцизама, предвиђени мањи износи, примена се очекује 1. јула

Foto: pixabay

Plan je da se nove akcize primenjuju od 1. jula. Utvrđeno je da se poveća akciza na elektronske cigarete sa 50 na 70 odsto na 1.000 komada, ali da se smanji namet sa 51 na 49 evra akciza na hiljadu komada cigareta. Prema proračunu paklica cigareta poskupela bi 50 centi, gazirana pića između deset i 15, a cena čokolade od 100 grama bila bi veća za pet centi. Sada je najjeftinija kutija cigareta u Crnoj Gori dva evra i 40 centi, litar koka-kole ili fante 1,10 evra, a čokolada najjeftinija malo ispod evra.

Vladimir Joković, predsednik Odbora za ekonomiju, razume opredeljenje izvršne vlasti da stvara dodatne prihode, ali ipak upozorava da se može pojaviti veća aktivnost na sivom tržištu, naročito kada je reč o nelegalnoj prodaji cigareta.

I akciza na pivo prvobitno je trebalo da poraste sa pet na sedam evra po hektolitru, ali je amandmanom izvršne vlasti korigovana na šest evra po hektolitru.

- Ovo povećanje, ukoliko bude usvojeno, imaće negativan uticaj na poslovanje naše kompanije, na kupovnu moć građana. To će neminovno uticati na povećanje cena piva koje plaća krajnji potrošač - kaže Natalija Đordan, menadžerka za koorporativno upravljanje u pivari "Trebjesa".

Joković, takođe, smatra da "Trebjesu" treba zaštititi, jer je, kako kaže to mala fabrika, lokalnog karatera koja bi se teško izborila sa konkurencijom u regionu.

PIĆA I SLATKIŠI

U INOVIRANOM predlogu o akcizama predviđeno je da za gazirana pića akciza bude umanjena sa 35 na 30 evra, a za slatkiše, proizvode od šećera, sladolede i kakao akciza bi bila 50 centi, umesto prvobitno predložene 60 centi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja