PASOŠI SAMO STRUČNJACIMA: Ekonomsko državljanstavo od sledeće godine se ukida ili menjaju kriterijume

I. D. STOJADINOVIĆ

03. 06. 2021. u 08:38

INSTITUT ekonomskog državljanstva, kojim se kroz investicije moglo doći do crnogorskog pasoša, mogao bi od naredne godine da bude ukinut, najavio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

ПАСОШИ САМО СТРУЧЊАЦИМА: Економско држављанставо oд следеће године се укида или мењају критеријуме

Foto Vlada CG

Da li će on i dalje postojati, te da li će se uvesti novi sistem za sticanje državljanstva, odlučiće Vlada do kraja godine.

Kako je kazao ministar Milatović, trenutno su u toku analize i konsultacije u vezi sa potencijalnim novim programom, te će konačna odluka o eventualnom novom modelu programa biti doneta do kraja godine. On je dodao da će blagovremeno biti definisani novi kriterijumi, način i postupak za dobijanje crnogorskog državljanstva u skladu sa idejom da se postojeći program ekonomskog državljanstva promeni u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar. Kako je kazao, definisaće se preduslovi koji podrazumevaju visoke kvalifikacije kandidata kada je reč o individualnim aplikacijama i jasnu procenu doprinosa individualnog profila ekonomskom razvoju. Definisaće se i sektori koji u skladu sa svetskim razvojnim trendovima mogu doprineti dinamičnom razvoju ekonomskog potencijala Crne Gore.

Do sada je, po osnovu investicija u Crnoj Gori, državljanstvo dobilo 67 osoba. Ko su oni i čime su zaslužili državljanstvo pitao je u Skupštini poslanik Demokratskog fronta, Dejan Đurović. On je kazao da je predizborno obećanje bilo da se objave imena dobitnika pasoša, te na osnovu kojih karakteristika i kriterijuma su ih stekli.

Ko je sve na listi državljana koji su kroz investicije dobili crnogorski pasoš, Milatović nije odgovorio, navodeći da tim podacima ne raspolaže njegov resor, već MUP.

RIZIK OD SPORIJEG PUTA KA EU

PREMA rečima Milatovića (na slici), odluka da se program ne produži doneta je zato što se podrška programima ekonomskog državljanstva kosi sa načelima EU i da bi dalja podrška takvom programu mogla otežati i usporiti proces pridruživanja Crne Gore EU.

Foto Arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a