ČETVRTINA KLIJENATA ČEKA NOVO ROČIŠTE: Štrajk advokata usporio i rad Prekršajnog suda u Budvi

B. D.

31. 05. 2021. u 06:23

ZBOG štrajka advokata, u Sudu za prekršaje u Budvi tokom prethodne sedmice odgođena je četvrtina suđenja, saopšteno je iz tog suda, koji pokriva odeljenja u Ulcinju, Baru, Kotoru i Herceg Novom.

ЧЕТВРТИНА КЛИЈЕНАТА ЧЕКА НОВО РОЧИШТЕ: Штрајк адвоката успорио и рад Прекршајног суда у Будви

Foto Depositphotos

- Iako je u prekršajnim postupcima, zbog same prirode predmeta, broj opunomoćenih advokata manji u odnosu na ostale sudove prvog stepena, sama brojnost prekršajnih predmeta u radu utiče na postizanje efikasnosti rada sudija. Upravo će obustava rada advokata ukoliko bude potrajala dodatno opteretiti efikasnost rada suda, znajući da je situacija sa pandemijom virusa kovid 19 značajno narušila pomenutu efikasnost, ali i normalno funkcionisanje suda kao celine u proteklom periodu - saopšteno je iz Sudu za prekršaje u Budvi.

U Sudu za prekršaje navode da su prethodne sedmice i dvoje sudija odeljenja u Baru bili opravdano odsutni.

Crnogorska Advokatska komora (AK) stupila je prošle sedmice zvanično u štrajk zbog nezadovoljstva novim Zakonom o fiskalizaciji, tražeći da se advokatska delatnost izuzme iz njegove primene, saopšteno je iz te organizacije.

Fiskalizacija

PRIMENA Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je stupio na snagu u avgustu 2019. počela je 1. januara 2021. uz uvođenje dodatnog petomesečnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije.

U Uputstvu za postupanje advokata, Advokatska komora naložila je svim advokatima da tokom štrajka ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa, po bilo kojem osnovu.

Advokati su, na vanrednoj sednici odlučili da obustave pružanje pravne pomoći na celoj teritoriji Crne Gore, sve do ispunjenja njihovih zahteva. Iz Ministarstva finansija je sredinom prošle nedelje, nakon neuspešnih pregovora sa AK, saopšteno da nisu moguće izmene Zakona o fiskalizaciji i da on treba da bude jednak za sve.

Vlada Crne Gore saopštila je da je odluka Advokatske komore o obustavi pružanja pravne pomoći advokata "bez utemeljenja u pravnom sistemu Crne Gore", ohrabrujući advokate koji nisu dali saglasnost za obustavu rada da nastave redovne aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?