NA SLOBODI LOPOVI KOJI SU OPLJAČKALI HRAM U BARU: Policija ih uhapsila - štrajk advokata omogućio slobodu

B. DABIĆ

30. 05. 2021. u 17:11

NA slobodi su dvojica Makedonaca osumnjičenih da su počinili krivično delo- teška krađa u hramu Svetog Jovana Vladimira i drugim verskim obJektima.

НА СЛОБОДИ ЛОПОВИ КОЈИ СУ ОПЉАЧКАЛИ ХРАМ У БАРУ: Полиција их ухапсила - штрајк адвоката омогућио слободу

Foto: I. Marinković

Zbog štrajka advokata tužilaštvo  dvojici osumnjičenih, državljanima Severne Makedonije,  nije moglo odrediti zadržavanje.

- Zakonom je propisano čim se donese rešenje o zadržavanju osumnjičeni mora imati branioca. Svako lice čim se liši slobode od strane tužioca mora imati branioca i to je jasna odredba ZKP-a. Zbog štrajka advokata  ne može da se odredi odbrana onda moraju da se primenjuju alternativne mere, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru tužilac Radovan Đurišić.

Prema njegvim rečima "Što se tiče tužilaštva urađeno je ono što se moglo - oduzimanje putnih isprava i izrečena mera obaveznog javljanja policiji".

- Tužilaštvo ima dovoljno dokaza za optužnicu koja će biti predata nadležnom sudu - kazao je Đurišić.

Inače, dvojica državljana Severne Makedonije su priznali da su obili i opljačkali Hram u Baru, kao još nekoliko crkvi u okolini Bara.

NI JEDAN ADVOKAT SE NIJE ODAZVAO POZIVU

Podsetimo, Crnogorska Advokatska komora (AK) stupila je prošle sedmice  zvanično u štrajk zbog nezadovoljstva novim Zakonom o fiskalizaciji, tražeći da se advokatska delatnost izuzme iz njegove primene. U Uputstvu za postupanje advokata, Advokatska komora naložila je svim advokatima da tokom štrajka ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije, ili državnih organa, po bilo kojem osnovu.

Prema saznanju "Novosti", dežurni tužilac je pozvao sve advokate sa liste u Baru, kao i više njih iz Podgorice, Ulcinja, Budve, Kotora, međutim, ni jedan se nije odazvao pozivu.

Osnova za zadržavanje je bilo, ali s obzirom da nije bilo moguće obezbediti obaveznu odbranu što predviđa Zakon tužilac nije mogao zadržati dvojicu osumnjičenih za krivično delo teška krađa.  

Za nekoliko dana barska policija je rasvetlila tešku krađu u Sabornom hramu svetog Jovana Vladimira u Baru.

Policija je subotu uhapsila T.P. (40) i V.G. (38) držvljane Republike Severne Makedonije zbog sumnje da su izvršili dva krivična dela teška krađa. Oni su, kako se sumnja, krivično delo na štetu Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira izvršili u noći između 22. i 23. maja, tako što je T.P.  provalio vrata Hrama odakle su on i V.G. ukrali oko 15.000 evra, veći broj srebrnih lanaca i privezaka, dve krune za venčanja i zlatno – srebrnu panagiju sa natpisom na poleđini, tablet. Nekoliko dana kasnije opljačkali su  crkvu u Crmnici, a osumnjičeni su i za pljačke u drugim verskim objektima, ne samo u Crnoj Gori već i susednim državama.

Pripadnici Centra bezbednosti Bar su, kako se navodi u saopštenju, pretresom apartmana u kojem su bili smešteni pronašli ukradene stvari i i one će biti vraćeni oštećenima.

- Policija je pretresom pronašla novac u iznosu od 15.000 evra, deo predmeta otuđenih iz Hrama i crkve veću količina cigareta, mobilnih telefona i lap top koji potiču iz drugih krivičnih dela izvršenih kako se sumnje počinjenih na teritoriji Bara, Herceg Novog i Republike Hrvatske - saopšteno je uprave policije.

NISU IMALI PRIJAVLjEN BORAVAK

Dvojica osumnjičenih  nemaju prijavljen boravak i privedeni su i Sudiji za prekršaje, koji im je izrekao novčane kazne. Ukoliko novčanu kaznu ne plate u predviđenom roku – novčana kazna se pretvara u zatvorsku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave