KRIVOKAPIĆ SE OPET PRAVDA: Odbio da potpiše ugovor sa SPC, pa napao Andriju Mandića i DF

V. K.

28. 05. 2021. u 22:28

U IME Vlade i države Crne Gore zaključiću Ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine, saopštio je večeras Zdravko Krivokapić, predsednik Vlade Crne Gore.

КРИВОКАПИЋ СЕ ОПЕТ ПРАВДА: Одбио да потпише уговор са СПЦ, па напао Андрију Мандића и ДФ

Foto: Printskrin

Krivokapić je optužio predsednika Nove srpske demokratije (NSD) i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića, da je "direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odloži do rekonstrukcije Vlade".

Podsećamo, episkop Joanikije je izjavio da "Krivokapić nije trebalo da se meša u izbor mitropolita", a premijer Crne Gore sada optužuje Andriju Mandića.

On je nastavio u svom otvorenom pismu nastavio da se pravda zbog nepotpisivanja ugovora sa SPC i pozivao se na vladiku Joanikija (koji je ogradio od njega), ali i na blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

- Otišao sam kod patrijarha Porfirija i pored zdravstvenih problema svoje supruge, ne sluteći da time ulazim u političku igru, odavno započetu van Srpske pravoslavne crkve, njegove svetosti i vladike Joanikija, o kojoj ni oni, a u to najiskrenije verujem, kao ni ja nisu znali ništa, otišao sam iz želje da razgovaramo o pomenutom Ugovoru. Predložio sam 30. oktobar kao mogući termin potpisivanja Ugovora, mogući a ne isključivi termin, jedino i isključivo iz želje da time odamo počast mitropolitu Amfilohiju, na godišnjicu njegove svetovne smrti, predložio njegovoj svetosti da sam odredi datum potpisivanja, ako želi i pre tog datuma, otvoreno navodeći formalnu činjenicu da Ugovor ne mogu potpisati pre održavanja sednice Vlade na kojoj bi tekst Ugovora bio usvojen, da se o njemu moraju izjasniti svi članovi Vlade, a ne samo ja - napisao je Krivokapić.

Srpska pravoslavna crkva oglasila se saopštenjem posle sastanka patrijarha Porfirija i članova Sinoda SPC sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas g. Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak. Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti, naveli su u SPC.

Njegova Svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri