KRIVOKAPIĆ POKUŠAO DA UCENJUJE SPC: Premijer Crne Gore hteo da zloupotrebi vladiku Joanikija

Tanjug

28. 05. 2021. u 20:50

CRNOGORSKI premijer Zdravko Krivokapić nema nameru da potpiše Temeljni ugovor države Crne Gore sa SPC, tvrdi istoričar dr Aleksandar Raković.

КРИВОКАПИЋ ПОКУШАО ДА УЦЕЊУЈЕ СПЦ: Премијер Црне Горе хтео да злоупотреби владику Јоаникија

Foto: Vlada CG/S. Matić

Komentarišući dolazak crnogorskog premijera u Beograd, gde je prema prethodno postignutom dogovoru u Patrijaršiji trebalo da potpiše usaglašeni Temeljni ugovor sa patrijarhom Porfirijem, Raković je ocenio da je crnogorski premijer sinoć priredio "nezabeleženi skandal".

- Krivokapić i njegovo okruženje su smatrali da će Temeljni ugovor biti osnivački akt tzv. 'Pravoslavne crkve u Crnoj Gori' kao izdvojenog tela u okviru Srpske pravoslavne crkve - naveo je Raković, koji je inače veoma dobro upućen u ova pitanja i odnose SPC i države Crne Gore.

Foto: Pink tv printskrin

Prema rečima Rakovića, to se, međutim, nije dogodilo jer je Sveti arhijerski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta 2021. doneo odluku da je izričito ime eparhija u Crnoj Gori isključivo Srpska pravoslavna crkva.

- Ta odluka je konačna i ne može se promeniti. A Sveti arhijerejski sabor je podržao sve odluke Sinoda koje se tiču Temeljnog ugovora - naveo je Raković.

Krivokapić je, kaže, mislio da može da ucenjuje Srpsku pravoslavnu crkvu izborom mitropolita crnogorsko-primorskog, a ukoliko se ta ucena ostvari, da onda ispostavi novu ucenu da Temeljni ugovor potpiše mitropolit crnogorsko-primorski a ne patrijarh srpski.

- Nažalost, Krivokapić je za svoje paracrkvene namere pokušao da zloupotrebi vladiku Joanikija, koji čvrsto stoji uz odluku Sinoda da Temeljni ugovor izmedu Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve potpiše srpski patrijarh Porfirije - naveo je Raković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima