ПЕНЗИОНЕРКУ ИЗ МЕЂЕ, САМОУКУ СЛИКАРУ, ЗАПАЗИЛИ И ЛОВЦИ НА ТАЛЕНТЕ: Нади се диве и у Лондону (ФОТО)

Богољуб ГРУЈИЋ

16. 08. 2020. у 07:52

КРЕАТИВНИ свет своје маште, снова и реалности, Нада Грозданић, пензионерка из банатског села Међа, надомак границе са Румунијом, у општини Житиште, почела је да спаја пре осам година.

ПЕНЗИОНЕРКУ ИЗ МЕЂЕ, САМОУКУ СЛИКАРУ, ЗАПАЗИЛИ И ЛОВЦИ НА ТАЛЕНТЕ: Нади се диве и у Лондону (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Она се бавила најпре декупаж техником и украшавањем једноставних ствари и предмета, као што су украсне кухињске дрвене даске, теглице, кутије, да би јој убрзо пажњу привукла техника ембосинг, тј. сликање утискивањем бакарне фолије.

- То је компликована техника која се ради наопако, са наличја, а рељефи се праве уз помоћ специфичног алата и на крају се фолија натрља црном бојом, па се испупчена површина обрише и црна боја се задржава у удубљењима и добијају се контуре и облик композиције - објашњава Нада Грозданић.

КАСНИЈЕ је почела да прави рамове за своје радове, од дрвофикса, разних боја, старих новина, чипке. У свом богатом креативном опусу, Нада је шила торбе на машини, правила жардињере од старих, изношених џемпера, осликавала ћупове, црепове, дрво и тикве из своје баште, а онда је започела и да слика на платну.

- Лепота биљака за мене је огромна инспирација. Булкама сам опседнута и обожавам да их сликам - каже Нада.- Рестаурирала сам грамофон стар сто година за једног човека из Новог Сада, од старе гласачке кутије направила сам кутију за прилоге за младенце, која се користи на свадбама, а у реду за рестаурације чека наколико идиличних старих лампи, пегла, фењер, колевка - вели дама са чаробним рукама, како је у Међи зову сви они који поштују њен рад и доносе јој старе, занимљиве предмете са тавана, из подрума.

Не тако давно, са активом жена у родном селу, покушала је да пронађе стару кућу која би била преуређена у типичном етно-стилу и која би била заштитни знак овог питомог банатског места. Идеја још није реализована, али није ни пропала.

Ради више техника, украшава једноставне предмете

ПОРЕД супруга, који јој је често и асистент, надахнуту пензионерку из Међе у раду подржавају старији син и снаха, који живе у Новом Саду и млађи син, који је графички дизајнер по струци и највећи критичар свега што уради. Наду хвале и диве се њеном умећу пријатељи, даљи рођаци и комшије, који јој често закуцају на врата, када иду на рођендане, крштења, славе, интересујући се за неки пригодан поклон.

- И када немам ништа пригодно што траже, за неколико дана им то направим. Углавном су задовољни, а неретко и одушевљени - истиче Нада.

ТОЛИКО је овладала сликањем, да зачас тикву из своје баште претвори у оригиналну руску "матрјошку".

БОГАТСТВО ИЗ БАНАТСКИХ КУЋА

- НЕ можете ни да замислите шта све може да се пронађе по порушеним банатским кућама, обично откријем бар неколико старих предмета које су право богатство и чувам их за тај својеврсни музеј у Међи једног дана - каже Нада Грозданић, уз опаску да и њен супруг има навику да јој доноси старе, одбачене предмете који више ничему не служе.

Тикву за час претвори у оригиналну руску "матрјошку"

А први пут је изложила своје радове на изложбено-продајној манифестацији у Међи, коју је организовао актив жена, затим на манифестацији "Банатска бајка" у Зрењанину, где су њене радове запазили ловци на таленте, људи из уметничке заједнице Academy of 3D art decoupage&craft international из Лондона, који су у галерију лепих дела уврстили и фотографије Надиних радова.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)