ПРЕДСЕДНИК О ГОРУЋИМ ТЕМАМА: Србија мора да буде земља победника, а нећемо дозволити нови погром или понижавање!

Novosti online

17. 04. 2021. у 21:02 >> 22:55

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је вечерас у емисији "Фокус" на телевизији Б92.

ПРЕДСЕДНИК О ГОРУЋИМ ТЕМАМА: Србија мора да буде земља победника, а нећемо дозволити нови погром или понижавање!

Фото: Принсцреен

Прва тема гостовања је такозвани "нон пејпер" који је наводно Јанез Јанша доставио Бриселу.

- Кренули смо од најтежег питања. Све што будем говорио, говорићу искрено. Нисам видео никакву мапу, никакав план. То што некима не одгвара да о томе говоре, већ би да то припишу Србији, то много више говори о њима, него о нама. Ја нисам неко ко ће лажно да оптужи било кога.

- Премијер Јанша је један отворен човек - рекао је председник и нагласио да су њих двојица имали потпуно супротне ставове, међутим да је он јако искусан политичар.

- Ја било какав план, билокакве мапе, нисам видео. Лагао бих када бих било шта друго рекао - нагласио је председник. (Вест о "нон-пејперу" можете читати КЛИКОМ ОВДЕ)

- Не знам где су то видели неки други, не знам како су то видели, али знам нешто друго. Знам да већ деценијама, кад год би се говорило о другим национализмима на простору Југославије, то је било успутно. Али када би било ко било шта рекао о српству, тај би био проказан, тај би био "стављен уза зид" и о њему би се говорило све најгоре - рекао је председник.

Фото: Принтсцреен

Председник је нагласио да је веома чудан оркестрирани напад три земље региона на Јаншу, па и њега успутно.

- Када се са свим тим суочите ви знате да ће сваки ваш покушај да учините да Србија постане озбиљна држава, да вас осуде са свих страна.

Председник је подсетио на сукобе у Куманову између албанских терориста и македонске војске.

- Цео свет је говорио седите, договорите се, па Охридска декларација и тако даље. Албанаца је у Македонији 24% и подразумева се да Албанац може да буде премијер. Шта Срби могу да буду у Црној Гори? - питао је председник.

Председник је подсетио и на то да у Црној Гори Срби никако не могу да буду министри.

- Када имате такав притисак споља, у ком је Србија та која мора да буде слабија и сви остали морају да буду уједињени против Србијие, онда ви имате проблем. Да се сагласимо са тим и да уђемо у ту матрицу свесног оптуживања себе и приписивања кривице свом народу? Који само жели да буде свој на своме,

- Нису Срби ни из Бањалуке и из Пљеваља дошли ту, они ту живе вековима - нагласио је председник. (Шта је председник причао о притисцима на Србију можете читати и КЛИКОМ ОВДЕ)

Фото: Принсцреен

- Шта год да кажете, једина Србија која одговара многима је сломљена Србија - рекао је Вучић.

- Никада се неће задовољити Србијом која је снажна и јака.

Вучић се осврнуо и на историјске фалсификате у антисрпским изјавама које стижу из Црне Горе.

- Замислите да један из земље Бенелукса каже овај не може да уђе у Владу јер је Србин, а ми не смемо да питамо за наш народ.

- Пећински национализам баштине они који би да мењају историјске чињенице. Који би све да фалсификују и оно за шта су се залагали.

Британски дипломата Тимоти Лес се слаже са такозваним "нон пејпером" и стварањем националних држава на Балкану.

- Ја не могу да се сагласим са уједињењем (тзв.) Косова и Албаније, морам да поштујем интегритет БиХ, али ми се највише намеће једно питање. Скочили су неки из грађанског друштва. Нису скочили на уједињење Косова и Албаније јер воле Куртија и није их то заболело додао је председник.

Он је рекао да њих највише боли део који се односи на Републику Српску.

- О чему ви причате, о непромењивости граница?  А ви сте променили границе 2008. године. Тада границе нису непромењиве? - питао је Вучћ.

- Ви сви мислите да смо ми у Србији кретени?

- Нама је потребно да се боримо, да разговарамо, да дијалогом дођемо до компромиса са Приштином и да се ништа не дешава овде. (Председник је рекао да Србија неће дозволити нови погром на Косову и Метохији, а више о томе можете читати КЛИКОМ ОВДЕ)

Стране инвестиције

Председник је затим ексклузивно показао папире који показују да Србија има готово дупло више него БиХ, Црна Гора, Албанија и Северна Македонија заједно прилива страних инвестиција.

- Имамо бољу стопу раста од свих њих, јесмо ли ми криви због тога? - упитао је Вучић.

- Ми смо одговорна земља, ми нећемо сукобе у региону, осим да питамо за права свог народа.

Фото: Принтсцреен

Изјава Салија Берише

- Сали Бериша стоји иза Љуљзима Баше - рекао је Вуић и нагласио да су ускоро избори у Тирани.

- Наравно, за њих и поносан сам на чињеницу да сам им највећа сметња, хзато што они нескривено говоре о стварању "Велике Албаније" и нико на то не реагује - нагласио је Вучић и рекао да нико од нас не говори о "Великој Србији" а опет трпимо највеће нападе.

Дијалог Београда и Приштине

На питање о изјави Вјосе Османи о наводној тужби против Србије и нападима на Србе на Космету.

- Немојте да заборавите да смо шест месеции гледали глорификовање Вјосе Османи и Аљбина Куртија.

- То је толико бесмислено, глупо, да ја више немам речи.

- Сада ћете ви, трудећи се да пронађете компромис, онда је јасно да то не желите. Јасно је да желите да замрзнути конфликт остане.

- За нас је то питање страховитог напретка. Нама то не треба, али нећемо дозволити погром и протеривање нашег становништва. Много тога смо преживели. То се неће догодити.

Фото: Принтсцреен

Улагање у Восјку Србије

Председник је вечерас потврдио да су у Србију стигли Мигови из Белорусије.

- Наша војска је 20 до 25 пута снажнија - рекао је Вучић и додао да ћемо због тога бити под притиском.

- Наши ставови су дијаметрални, ту Брисел не може много да помогне. Али, наша обавеза је да радимо на приближавању, нагласио је Вучић.

- Ја само мислим да је боље да немамо замрзнут конфликт, да не остављамо нашој деци проблеме.

Оптужбе за геноцид

На питање како је  могуже да овде постоји било ко ко жели да оптужи наш народ за геноцид председник је рекао:

- Стравичан злочин се догодио у Сребреници и немојте да ми због неких других ствари заборавимо да покажемо пијетет према жртвама - рекао је Вучић.

- Ја морам да кажем да је то језив злочин.

- Око правних терминологија, то морам да нагласим, то је друга ствар. Видите да је у питању политика и етикетирање једног дела народа, али то је највише долазило из Београда.

Фото: Принтсцреен

- Постоји та потреба за додворавањем западним амбасадама јер мислите да ће вас они довести на власт - рекао је председник и нагласио да он то примећује чак и у својој странци - С друге стране постоји тај аутошовинизам јер тако ћеш показати интернационализам и космополитизам. Трећа ствар је користољубље, а четврто у "кругу двојке" то је социјална прихватљивост.

- Ако говорите против српског народа, онда ћете бити прихватљиви.

- Ми имамо значајан део Бошњака који живи у нашој земљи и ја се надам да ће они разумети да их гледамо као све остале становнике наше земље - рекао је Вучић и нагласио да се у тај део Србије највише улаже и гради.

- Треба да градимо будућност, а не да се спремамо за још једно полувреме - нагласио је Вучић.

Председник је рекао да је приметио да је историчар Чедомир Антић једини који је било шта прочитао и изразио своје миљење о такозваном "нон пејперу".

- Овде стране амбасаде раде свој посао, али више не формирају Владе.

Вакцинација у Србији

- У понедељак стиже још 211.000 Фајзерових вакцина, најавио је Вучић - Кинези и Фајзер раде као швајцарски сат што се испоруке тиче нашалио се Вучић.

- Ја сам поносан на наше тимове. Са вакцинама радимо велики посао, видите да сам нервозан око тога. 

- Онда нам стиже још 500.000 кинеских. 

- Нико живи не поштује уговоре, сем Кинеза и Фајзера.

- Донели смо одлуку пре два дана, имали смо тежак састанак.

- Ми смо на састанку одлучили да идемо у производњу четворовалентне вакцине против грипа, осим тога да повећамо производњу вакцине против тетануса. Двадесет милиона смо издвојили за зграду.

Председник је рекао да је улагање у производњу ту вакцине 100.000.000 евра и објаснио да "постајете сила" када имате четворовалентну вакцину против грипа. Он је објаснио да верује да за четири године можемо то да постигнемо.

Фото: Принтсцреен

Фабрике у Србији

Председник је доне у емисију и списак фабрика које ће се ускоро отворити у Србији. Једна од њих је корејска компанија у Смедеревској паланци.

- Ускоро идем у Ваљево да потпишем уговор.

Председник је додао да ће се отоврити фабрике у Крагујевцу, Новом Саду, Прибоју...

- Да ми у Србији градимо и правимо делове за авионе.

Председник је нагласио да због тога морамо да се вакцинишемо и да решимо проблем короне.

Попуштање мера

Када је у питању попуштање мера Вучић је рекао:

- Не зна се, али бројеви су ми вечерас охрабрујући, оно што сам видео. Бољи него јуче.

Председник је рекао да ће другу дозу примити негде на југу Србије.

Он је нагласио да Србија ове године мора да достигне раст од 6%, а да би то постигли, морамо да победимо корону и да наставимо да радимо.

Фото: Принтсцреен

Утицај медија

У току емисије је приказан прилог у ком се види колику је улогу имао СиЕнЕн у рушењу Доналда Трампа. Водитељ је прокоментарисао да је слична ситуација и у Србији.

- Овде раде горе. Додуше, тамо су то радили интензивније, овде с времена на време имају временску прогнозу - нашалио се Вучић и додао како је чудно то што у временску прогнозу нису ставили њега и његову фамилију.

Постројења за прераду воде

Председник је показао мапу где се и са ким раде постројења за прераду отпадних вода и канализационе мреже укупне дужине више од 6.000 километара.

- То ће бити једна потпуно нова Србија.

- То је део пројекта Србија 2025.

Фото: Принтсцреен

Еколошки протести и мини хидроелектране:

- Ја нећу да се додворавам никоме. Тражите од нас да смањујемо коришћење угља у производњи електричне енергије. Нема угља, нема струје, рекао је Вучић и додао да не жели себи да дозволи да купујемо струју.

- Да укидамо Колубару, да укидамо Костолац, не пада ми на памет!

- Онда да добијете 10 или 15 хиљада људи без посла, она у ЕПС-у 30.000, не пада ми на памет.

Председник је додао и да ми као држава морамо да се бавимо али не да нам то буде нова идеологија фатализма.

- Дајте да чувамо наше реке, планине, равнице, да смањујемо угао угља и чврстог горива у домаћинствима, али да водимо рачуна о нашој држави.

- То треба да буде агенда, али не агенда политичког фатализма!

Председник је говорио и о изградњи Моравског коридора који ће бити први потпуно дигитални ауто пут у Србији, а који ће спојити источни и западни коридор.

Фото: Принтсцреен

Савамала

Председник је и вечерас поновио да би сам сео у багер или булдожер да руши у Савамали уколико то значи да ће се изградити нешто велелепно.

Утицај страних амбасада у Србији

Вечерас је приказан снимак са Н1 на ком новинар Слободан Ступар говори освојој идеји "заузимања" власти. По његовом мишљењу, власт се преузима захваљујући страним амбасадама.

- Данас се улаже огроман новац на различите начине у "диверзификовање идеја и медија" и ја немам никакав проблем са тим - рекао је Вучић.

- На власт се долази вољом народа, рекао је председник.

Фото: Принтсцреен

Хоће ли Петар Јојић и Вјерица Радета бити изручени у Хаг?

Председник је рекао да ми имамо институције које о томе одлучују.

- Сад ћу ја да идем у Савет безбедности да им одговарам по том питању.

- Ово је питање односа према држави. Не дам да понижавате и газите Србију онако како сте то радили годинама!

Афера прислушкивање

Водитељ је "аферу прислушкивање" упоредио са ситуацијом у Македонији када је на власт дошао Зоран Заев, међутим председник је рекао да не види сличност у та два случаја.

- Ја не извршавам ничије налоге сем налога грађана Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Bato

18.04.2021. 07:16

Imamo Pobednika na Kalemegdanu, kod ušća. Pokrenite ekonomiju, a ne neke fabule i biće ovo-ono.Dajte nam naše pare, a minimalac da bude, koliko košta potrošačka korpa. Citat iz TV serije, Porodično blago: " jeli, prijatelju, jel ti meni poklanjjaš moje kokoške, moje patke i moje ćurke???" kraj citata

Ogledalo

18.04.2021. 07:32

Zaista je lepo videti i živeti u saznanju ,u vreme kad se naše drage iskrene i dobronamerne komšije , nesebično raduju i sa oduševljenjem odaju veliko priznanje ogromnom i svakom napredku Srbije ,njene Vlade i njenog istorijski sposobnog predsednika Aleksandra Vučića.