ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ: Вучић говорио о свим важним питањима - "У Србији нико од закона неће бити заштићен!"

Новости онлајн

18. 03. 2021. у 19:58 >> 21:32

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је вечерас на РТС-у.

ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ: Вучић говорио о свим важним питањима - У Србији нико од закона неће бити заштићен!

Фото: Принтскрин/РТС

Вучић је гостовао у емисији "Интервју са председником".

На самом почетку председник је говорио о вакцинацији против вируса корона и најавио када ће се вакцинисати. 

- Имамо мањак вакцина у овом тренутку, чекам следећу испоруку и вакцинисаћу се следеће недеље у неком од мањих места. Задовољан сам кад се у мањим местима вакцинишу старији људи. Имаћемо за 10 дана још много вакцина. Није да смо у мањку са вакцинама, него не желимо да дајемо прву дозу, а да нисмо склонили у страну вакцине за другу дозу. Први пут сам видео да у Београду настаје стабилизација ситуације са короном, у централној Србији и даље корона дивља. Када погледате проценат вакцинације, он је у београдским општинама највећи. Велики су нам проблем општине попут Жагубице, Црне Траве, Мерошине и сличних мањих општина. Ја ћу таква места да обилазим од првог априла и крећем у кампању вакцинације по Србији. Желим да обиђем све округе и да разговарам са обичним народом, да се вакцинишу, јер то спашава животе - рекао је Вучић. 

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Оценио је и какво је тренутно стање са бројем доступних вакцина у нашој земљи. 

- Имамо таман вакцина за све људе који су се пријавили за вакцинацију. Имаћемо још много вакцина у наредних 14 дана. Онај ко се сад пријави, биће вакцинисан почетком априла најкасније. Желим да честитам свим људима који су у томе учествовали. Захвалан сам и Сију, Путину, Борису Џонсону, али и људима из ЕУ од којих ћемо тек добити преко "ковакс" програма АстраЗенеку - истакао је председник.

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: РТС принтскрин

Говорио је и о донетим мерама против епидемије вируса корона и набавци специјалног лека из Америке. 

Набавка америчког лека и пооштравање мера у Србији

- Ми смо успели да набавимо амерички лек. Са овом ампулом корона се лечи у 95% случајева, а говорим о тежим случајевима, типа људи који су у посебним ризичним групама. Купили смо 1800 ампула. То ће наши лекари имати у протоколу да покушају да спасу животе људима који су у угроженим категоријама. Боримо се на сваки други начин да помогнемо људима. 1000 евра је дан лечења у интензивној нези. Просечан човек уплати 550 евра годишње за здравствено осигурање. За све то држава мора да пронађе новац. И да помогне све свима. Ја сам увек против затварања, али морате да помогнете лекарима. Морате да мислите и о животима људи, и о економији. Не подносим што неки мсиле да је популарно бити против мера, па онда против њих говоре. Држава мора да размишља о свему - рекао је председник. Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Закључавање је, каже, последња опција. 

- Ми сад по први пут видимо како нам вакцинација даје резултате. Потребне су нам 4 недеље од ревакцинације да меримо антитела. Када то гледате после 4 недеље, то се види. Зато инсистирамо на вакцини. Зато се и нисмо играли са АстраЗенеком и нисмо је повлачији, па је сада Европска агенција за лекове потврдила да смо били у праву. 

- Надам се да мере неће бити оштрије - истакао је председник и додао да је ситуација у Централној Србији драматична. 

- У Београду се полако равнају бројеви - истакао је он. Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- За 10 или 11 дана имаћемо милион ревакцинисаних. 20. априла ћемо моћи да кажемо 980 хиљада готово сигурних људи - истакао је он. 

Фото: Принтскрин/РТС

- На свака три сата меримо резултате и упоређујемо. Ако у понедељак буду лоши бројеви можемо продужити овакве мере, нећемо уводити строже. Забраном кретања само провоцирате људе да када оду на затворене журке остану целу ноћ. И питање је какав резултат тиме постижете. Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Нови пакет државне помоћи

Председник је најавио и да држава спрема нови пакет помоћи за све секторе угрожене епидемијом вируса корона, али и незапослене. 

- Имам вест и за музичаре, иако они не плаћају порез, али смо нашли начин да и они добију подршку - вероватно ће то бити два минималца. Верујем да ће Влада то подржати. И за незапослене ћемо имати додатну подршку. Пензионери ће добити у мају и новембру по 30 евра као, и сви пунолетни грађани Србије. У септембру ће пензионери добити по 50 евра додатно. Од априла крећемо у исплату минималаца за раднике у приватном сектору, 3 минималца за њих. Имали смо подршку за аутобуске превознике, имаћемо за хотелијере. За незапослене идемо са додатном одлуком где ће примити још 60 евра у јуну месецу - најавио је председник. Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- То све плаћа држава. Морамо да гледамо како да радимо, како да отворимо и кафиће, и хотеле, мораћемо да дамо још бар један минималац угоститељима. 

Председник је истакао да подизање пореза не долази у обзир. 

- Све ово ћемо постићи из раста - нагласио је председник. Стопа задужености нам је много боља него у већини земаља, додао је он. Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Производња вакцина против короне у Србији 

- Правићемо две вакцине. Данас је вакцина моћно оружје и живот. Хоћемо да направимо нову фабрику. Радићемо, јер мислимо да је то важно. Биће и нових сојева вируса, па желимо да за годину дана не само пакујемо, већ да производимо саму вакцину, течност, лек. Планирам да направимо преко 40 милиона доза годишње. Можда ће нам бити потребно и 3 дозе годишње да бисмо се заштитили. Вакцину ћемо и извозити региону - истакао је Вучић. 

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ! 

Може ли Србија да издржи још једну пандемијску годину?

- Не можемо, плашим се тога, али ћемо и у томе лакше ми да издржимо него 90 посто других. Не могу да вас лажем, нема туриста, нема ничега. Срећом ми отварамо фабрике, због тога сам јако срећан. Јавне инвестиције, стране и домаће директне инвестиције, али и општа потрошња. Све паре дајемо због повећања опште потрошње. Њега можемо да покријемо само стопом раста. Нама је стопа раста важнија од свих пара, ми морамо да улажемо новац. Ја ћу ићи сада сваки дан на пут. Имаћемо ускоро 8 ауто-путева у изградњи- истакао је предсеник. 

- Немамо радника ни тесара, бравара, столаца. Они имају и имаће ускоро много веће плате. Радимо на свему, али су нам потребни и радници из региона. Зато инсистирамо на том Мини-Шенгену. Немамо својих радника. Добар део људи су из појединих делова Србије, најпре са југа, који желе да раде на грађевини, али из Београда их је мање - додао је он. 

- Ја сам срећан кад видим да се људи врате у нашу земљу, јер овде види прилику. То је друштво какво желимо, али су потребне године, не можемо одмах. 

Случај фриленсера

- Тражио сам од Владе да не наплаћују ништа ретроактивно. Ја мислим да је тим људима потребно омогућити да раде, да плате порез који треба да плате, и да ништа не наплаћују ретроактивно. У многоме су ме послушали, мислим да је тај проблем на добром путу да буде решен. Нисам апсолутно упућен у то да бих могао да говорим - рекао је председник о случају фриленсера. 

Фото: Принтскрин

Случај Беливук

Председник је коментарисао и случај Вељка Беливука који је последњих недеља узнемирио јавност. 

- Важно је да надлежни органи раде свој посао. Није битно из које је неко странке. То је свеједно. Држава мора на такав начин да поставља своје темеље. Мора да покаже да починилац кривичног дела мора да буде кажњен без обзина на партијску књижицу. Борба против криминала је тешка, свакодневна, одговорна. И попуста нема. Уверен сам да ће све ове корупционашке ствари бити завршене, брину ме неке друге ствари када сам тражио да се решава оно о чему сви у Србији тихо говоре. Брине ме случајеви попут онога у, на пример, убиству Ћуруције, са пуним мерама је почињено убиство. Имали смо таквих 15 случајева убиства. То значи да је неко из врха извршне власти помагао криминалцима. Ако ничим другим онда својих нечињењем. Имамо 3 случаја убистава последњих година, када су убијена лица на пуним мерама.

Истакао је како је недопустиво да буде убијено лице које је под пратњом:

- Ово вам до сада нико није причао. Желео сам да кажем да ни по том питању неће бити заштићених. Такве ствари неће моћи да прођу некажњено. Бићете сви похапшени који сте у томе учествовали. Нека лица су праћена и убијена, за то имамо доказе, како то, шта вам треба више? То су лица из извршне власти. Не желим да верујем да је неко из политике у томе учествовао.  У овакве ствари у којима сам говорио никада не бих ни помислио да посумњам у Стефановића - истакао је председник. 

- На неке друге људе јесам. Говорим о организованом криминалу, не о прислушкивањима, Нико неће бити заштићен ако је учествовао у криминалним радњама. Није за шалу ни то што прислушкујете председника републике. На тај начин можете да угрозите његову сигурност. Али, то је буквално ситница у односу на то да неки људи буду убијени. Ти људи су морали бити заштићени, не од истраге, него од убиства. Мене није срамота и отворено говорим народу истину - рекао је председник. Више о томе у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Финансирање странке

Председник је апеловао на симпатизере да не наседају на преваре и никада не дају никакав новац за странку: 

- Молим људе да вас не лажу - наша странка има много новца и за нашу странку не треба давати новац. Имамо огроман новац, а не трошимо га ни на шта. И када трошимо трошимо на хуманитарне ствари. Када вам неко тражи новац за странку, реците му да је кримиланац.

- Постоје у странци они који живе луксузније од својих примања, неки од њих су већ изгубили своје функције, неки ће тек изгубити. Свакако ће бити смењени, неки раније, неки касније. Биће великих промена у СНС-у, и на Конгресу странке који ћемо организовати. 

Фото: Принтскрин

Случај Драгана Ђиласа

Коментарисао је и последњих дана актуелну "аферу Маурицијус" и ексклузивна сазнања до којих су дошле "Вечерње новости"

- Ја сам то само јавно поменуо и то на држање придика на најглупље могуће теме. Срамота ме је како је ова земља пљачкана и разарана до тих граница и мера, да тек данас откривамо размере те пљачке. Имате 50 рачуна, не два, у преко 17 земаља. То су ваше фирме. Тако су играли своје игре између себе. 

Више о томе у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- Рекли су ми пре три дана да се Маурицијус појавио због Јовањице. Јовањица је случај почео пре годину и 4 месеца. После тог времена кажете да нешто кријемо, а већ је доказано да сте лагали и већ сте изгубили неке процесе. Ја сам спреман да одем на полиграф, ви доведите полиграфисту. Ја мислим да полиграф много говори у моралном смислу. Спреман сам око Оливера Ивановића на полиграф, јер сте две године обмањивали јавност. Сада када су сви од те идеје одустали, тишина. Исто сте радили и за озборе у Никшићу, спреман сам да идем на полиграф и за то. То су исто радили и око Владимира Цвијана. А вас питају само једну ствар, да ли су знали о припремама мога убиства и он каже неће на полиграф. Исто је било и за Маурицијус. И за још неке случајеве. Полиграф је важан да би се показало да ли је неко спреман или није, да ли говори или не говори истину, а након тога долази сусштина, правосудни органи и суд народа. Ја кажем да хоћу и смем. Сваки лажов ће донети исту одлуку - живот дајем, изјаву за полиграф не дајем - истакао је председник. Више о томе у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Нагласио је како је он увек желео да се бори да докаже да ради поштено и говори истину. 

Вратио се и на тему порекла рачуна Драга Ђиласа на Маурицијусу. 

- Ако имате неки профит и 10 година сте на власти и многоструко увећате тај профит до 700 милиона евра, како сте то стекли? Данас нема никога ни близу таквом понашању, а да су на власти. Оних којих има су мањи, и већ се воде разни поступци - нагласио је председник. 

- Желим да замолим наше посланике да не нападају медије који нам се не допадају. Ја нисам одушевљен радом Крика и Бирна, имам своје разлоге, али немам право да их не поштујем и да водим хајку против њих. Борићу се да заштитим права људи из Крика, као права људи, увек и на сваком месту. Неретко сте престроги према њима. Ја молим посланике да не реагују на такав начин. То је јако важно за нашу демократију. Молим их да разумеју да смо ми одговорни за демократичност система. Ја их нисам тужио ни када су говорили о мојој деци, и то увек неистину. Немам тутора, већ водим земљу у складу са интересима земље. Морамо нормално и цивилизовано да одговоримо на све - навео је председник. 

- Никада нисам одбио да одговорим на питање новинара Ђиласових и Шолакових медија. Одговарам на свако питање. Иако су ме за свашта оптуживали. Никада никога од тих људи нисам тужио. Увек се трудим да на свако питање одговорим - додао је он. 

Фото: Принтскрин РТС

Избори у Никшићу

Председник је коментарисао и ситуацију са недавно одржаним локалним изборима у Никшићу. 

- Вучић није учествовао на изборима у Никшићу. Неки желе да прогоне све што је српско, и то није политика од јуче. Срби немају готово никакво право у Црној Гори, упоредите то са Албанцима у Северној Македонији. Срба нема на важним функцијама, никаква права нису имали. И увек је крива Србија и Вучић. Када нису у стању да угуше српске политичке покрете, одмах сам крив ја. Заинтересован сам за резултате пописа, а генерално се бавим резултатима свих избора, то је моја страс и пасија и то пратим. Помагаћемо српском народу у Црној Гори, помажемо удружењима, и тиме се поносимо. Помажемо нашу цркву - исзакао је Вучић. 

Више о томе у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- Са Милом се не чујем, са Кривокапићем сам се видео два или три пута, углавном по сахранама. Волео бих да обојица дођу у званичну посету Београду. Постоји питање српског амбасадора у Црној Гори. Желим добре односе са Црном Гором - закључио је председник.

Донирање вакцина земљама у региону

- Мени је већ на аеродрому у Сарајеву било јасно да људи воле да живе у прошлости. Тако неки људи мисле да није време да мислимо о ономе шта је ковид све променио. Морате регионално да јачате, са свима имамо добре односе. Неки људи воле да живе у прошлости, али морамо живети у будућности. 

Ситуација на Косову и Метохији и дијалог са Приштином

- На Косову не дају вакцине које желимо да дамо, али ми вакцинишемо наше људе. Мој посао је са сваким да разговарам. Моје припреме само за овај интервју трају данима, а много више за дијалог са Приштином. 

Коментарисао је и последње наводе Палмера и Лајчака: 

- Нема "нон пејпера", имао сам добре разговоре са Палмером и Лајчаком. Палмер не крије да они траже међусобно признање, ЕУ нормализацију, ми компромис. Ту се не провлаче никакве идеје, јер не разговарамо о томе. О компромису говоримо само ми, Албанце компромис не занима. Што се тиче Албанаца са КиМ све ствари морају да буду испуњене ис претходних споразума. Најпре заједница српских општина. Мини-Шенген, равноправан приступ ресурсима Газовода, то су делови споразума. Ја мислим да они не планирају да испуне било шта и да тиме себе доводе у немогућу позицију. Ја нисам од оних који се радују замрзнутом конфликту. Нама требају мир и сигурност, јер ми идемо брже од других. Наша позиција је тежа са Бајденом, иако га ја изузетно поштујем и ценим. 

Више о томе у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Фото: Принтскрин РТС

Председник је говорио и о Европи након одласка Ангеле Меркел. 

- Свакако ће њен одлазак унети додатну нестабилност у Европу. Знало се када позове Ангела Меркел онда се знало како се и шта ради. Никад нисам имао непријатан разговор са њом, али ја знам када се она не сложи са нечим, она то каже. Она је жена која је помогла Србији много, и то никада нећу да заборавим. Подстицала је инвеститоре да улажу у нашу земљу. Погледајте само Панчево и драгуље немачке индустрије. 

Коментарисао је и шта је оно што му Европа највише замера: 

- Највише примедби имам око Кине и Русије, али имам и ја примедбе на њих, на институције Европске уније. Што се тиче Русије и Кине, увек се питам како је могуће да нам држе придике о томе. 

Више о томе у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Дијалог са опозицијом 

- Ту ће бити две врсте разговора. Већи део чине они који не желе да странци воде дијалог, ту су ДСС, Шешељ, Радуловић, који је данас најјачи од опозиционих странака. Имате и део оних који желе да странци желе да воде дијалог. Онда морамо да разговарамо на два колосека. Ми ћемо да разговарамо да видимо шта је могуће и нормално. 

Више о томе у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- Ја могу да кажем некоме да је неко лопов и криминалаца, али не и да је убица. Али за то постоји реч извини. 

Избори на пролеће

- По закону избори морају да буду на пролеће. Немачки посланици, како неки говоре, не могу одлучивати о томе. У нашој земљи ће одлучивати грађани Србије - нагласио је председник. 

Случај Ђорђа Јоксимовића

Осврнуо се и на данашњи сусрет са Ђорђем Јоксимовићем:

- Ђорђе је једноставан човек, нормалан. Причали смо о томе колико пијемо, он је престао да пије и не узима ни чашицу и наши државни органи су раније добро обављали посао. Међутим, сада су се ствари промениле. Ако ћерке буду желеле да буду са оцем, такву могућност не бих искључио. Он је добар човек, и помоћи ћемо му колико год будемо могли. Када имате женско дете то је посебна милост Бога. Он је баш благословен са ћеркама, и верујем да ће их извести на прави пут - нагласио је председник.

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

Како се опушта председник Србије?

- Ретко се опуштам, јер немам времена, читам сваки дан. Највише учим немачки, стручне књиге, све ново што се појави. Најмање белетристика. Економске мисли. За роман немам времена. Данас се много мање чита. За музику немам баш превише времена. Музички укус је остао исти. Потребна ми је концентрација. Када спремам испите потребна ми је концентрација, па онда радим ноћу на рачун сна. Мени је иначе потребно да мање спавам. Онај ко не жели да ради и учи, њему будућности нема. Онај ко не жели да учи, заостаје. 

Више о томе прочитајте у посебној вести КЛИКОМ ОВДЕ!

- Зато је најважнија ствар је улагање у просвету, зато сам посебно срећан што нам ове године креће дуално образовање у Новом Саду на Универзитету. Морамо озбиљно да радимо, јер нам је образовање оно што је најважније. Већ од следеће године највише улагања иде у здравство и у образовање. Били су код мене људи са Медицинског факултета, све што им треба ћемо да платимо. Јер у образовање морамо улагати - нагласио је председник. 

За крај, председник је још једном апеловао на грађане да се вакцинишу: 

- Желим да замолим грађане да се вакцинишу. И ове године ћемо бити у 5 најбољих земаља по економском расту у Европи. Нико неће бити заштићен, изборићемо се и против убица, криминалаца, без обзира на чланством у партији или било шта друго - закључио је Вучић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)